Zajedničkom izložbom četiriju riječkih autorica jučer su na Trsatskoj gradini završili Dani vizualne umjetnosti i komunikacije „Gradina No Limit“. Riječ je o četverodnevnom umjetničkom projektu koji se ove godine po peti put održao u sklopu Ljeta na Gradini.

Na izložbi su predstavljeni radovi članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Larise Dragelj, Kristine Čehulić, Višnje Laginje i Nives Žarković, nastali tijekom trajanja umjetničke kolonije na Trsatu, od 2. do 5. kolovoza.

Slikarica Larisa Dragelj izradila je rad „Ne volim pejzaže“ kojim joj je cilj stvoriti formu koja motivira, a ne čiste apstraktne forme. Dragelj je inače dobitnica prve nagrade grada Rijeke „Extempore“ na temu vedute grada Rijeke. Radi kao profesorica u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Kiparica Kristina Čehulić jedna je od osnivačica umjetničkog kolektiva JA:TO, a na Gradini je predstavila tehniku obrade stakla Tiffany koristeći za motiv biljku Monstera Deliciosa.

Slikarica Višnja Laginja predstavila se radovima iz serije crteža „Jedno“, pomalo sanjivima, punim ljubavi i nježnosti. Gotovo neisprekidanim linijama, na velikom formatu, umjetnica je pokušala dobiti figure muškarca i žene. Višnja Laginja završila je 2013. godine Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na mnogim izložbama mogu se vidjeti njezini radovi, a osvaja i mnoge nagrade.

Rad Višnje Laginje

Rad Višnje Laginje

Umjetnica Nives Žarković, koja se u svom umjetničkom radu bavi vlastitom intimom te istraživanjem javnih nepravdi i prešućenih istina, na Gradini je izvela performans „Pranje novca“. Performansom je odala počast hrvatskoj valuti koja uskoro odlazi u povijest te čišćenjem odbacila godinama nataloženu prljavštinu u nadi da će se bolje upravljati novom, nadolazećom valutom. Žarković je dobitnica HT-ove nagrade za mlade na 12. izdanju HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine za rad „Sram te i stid bilo“.

Performans Nives Žarković

Performans Nives Žarković

Dani vizualne umjetnosti i komunikacije u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Rijeka tradicionalno se održavaju svake godine u sklopu Ljeta na Gradini. Okupljaju umjetnike i umjetnice različitih izričaja i tehnika, koji tijekom nekoliko dana na Trsatskoj gradini stvaraju umjetnička djela te ih na kraju zajednički izlažu.