Gotovo 600 Riječanki i Riječana glasalo je za jedno od ponuđenih rješenja vizualnog identiteta Multifunkcionalnog infopunkta, čime su se direktno uključili u projekt CEKOM (Centar kompetencija za pametne gradove), trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana.

S gotovo 373 glasova, odnosno 64.87%, odabrano je Rješenje 1, a sljedeći koraci su izrada samog uređaja te njegovo postavljanje na jednu od lokacija u gradu Rijeci u svrhu daljnjeg testiranja i istraživanja u sklopu projekta CEKOM. Tijekom tog razdoblja testirat će se izdržljivost uređaja kako na vanjske tako i na sve ostale potrebne uvjete i parametre. Više o odabranom vizualnom rješenju dostupno je na web stranicama Smart Ri.

Glasačice prevagnule

Online anketa provodila se od 7.  do 17. travnja 2021., a aktivnije su bile – žene.  Gledajući dobne skupine najaktivnijim su se pokazali oni između 19 i 28 godina. Iako će se budući infopunkt nalaziti na jednoj od riječkih lokacija, interes za glasanjem iskazali su i čitatelji izvan Primorsko-goranske županije. Rješenje 1, odnosno prijedlog 1 pokazao se kao dominantan izbor kod ženskih glasača, dok je razlika glasova između dvaju prijedloga osjetno manja kod muških glasača. Navedeni je trend osobito istaknut kod glasača izvan Primorsko-goranske županije. Naime, kod muških glasača izvan PGŽ-a uvjerljivo je pobijedilo Rješenje, odnosno prijedlog 2.

Aktivnosti vezane uz multifunkcionalni infopunkt odvijaju se u sklopu CEKOM-ova projekta Living i aktivnosti pod nazivom “Istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i gra da” koje provodi Hrvatski Telekom kao tehnološki partner na projektu.

Vizualna rješenja za CEKOM-ov infopunkt

Građani su od dva vizualna rješenja u online anketi odabrali prvo

Karakteristike infopunkta

Inače, sam multifunkcionalni infopunkt izgledat će kao osuvremenjena verzija tradicionalne telefonske govornice s nizom dodatnih funkcionalnosti, a ujedno će udovoljavati potrebama pametnih gradova i omogućavati pristup osobama s invaliditetom. Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje. Osim njegove primarne funkcije kao telefonske govornice, uređaj će ujedno nuditi i WiFi hotspot, bežično punjenje mobitela, prikaz rezultata projekta CEKOM te raznih korisnih informacija o Gradu Rijeci poput prikaza karti javnog gradskog prijevoza, voznog reda i putnih informacija, pregleda kulturnih događaja u gradu, preporuka javnih lokacija (najbližih restorana, kina, kazališta, bolnica, knjižnica, muzeja i sl.) te vremenske prognoze.

Centar kompetencija za pametne gradove

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kuna, od čega je 95.357.525,75 kuna iznos koji sufinancira EU. Razdoblje provedbe projekta je od 1. ožujka 2020. godine do 1. ožujka 2023. godine.

Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je Smart RI d.o.o. koji je osnovao Grad Rijeka. Više o projektu saznajte na poveznici https://smart-ri.hr/o-nama/