Ovaj potez Grada Rijeke za koji će se, prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan, iz proračuna izdvojiti 200.000 kuna, proaktivan je odgovor na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila javnosti početkom ove godine. Tema je aktualna na razini cijele Hrvatske s obzirom na nedavne prijedloge o smanjenju PDV-a sa 25 na 5 posto na menstrualne higijenske potrepštine za žene, kako bi im one bile financijski dostupnije.

„Nažalost, riječ je o temi koja se u našem društvu još uvijek smatra velikim tabuom i ovim potezom željeli smo napraviti iskorak po tom pitanju i svrstati se uz bok europskim zemljama poput Austrije, Francuske ili Škotske koja je prva uvela dostupnost besplatnih menstrualnih potrepština za žene na javnim mjestima“, istaknule je Krpan i dodala kako riječke osnovne škole od petog do osmog razreda pohađa 2269 djevojčica.

„Varaždin je prvi krenuo s tom praksom, mi nastavljamo i mislim da je taj potez jedan mali doprinos i primjer kako možemo reagirati na uočeni problem. Ujedno to je i reakcija na burnu raspravu koje se vodila u Saboru proteklih nekoliko dana, kada se govorilo o smanjenju PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine. Raspravu koja je, rekla bih, bila prilično neprimjerena“, dodala je Krpan i naglasila kako ovim potezom žele poslati pozitivan primjer i drugim gradovima.

Press Grad Rijeka u osnovne škole uvodi bespkatne higijenske uloške za djevojčice

Za skidanje stigme s teme menstrualnog siromaštva potrebna je edukacija

Istraživanje o menstrualnom siromaštvu

Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, Marinella Matejčić ukratko je predstavila rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji u kojem je sudjelovalo 6084 žena iz svih dobnih skupina stariji od 16 godina.

„Menstrualno siromaštvo ne obuhvaća samo nedostatak menstrualnih potrepština, već je tu riječ i o nedostatku edukacije“, istaknula je Matejčić, koja je pozdravila odluku Grada Rijeke i dodala kako se nada da će se inicijativi priključiti i Primorsko-goranska županija koja je osnivač srednjih škola, ali i ostali gradovi i županije u Hrvatskoj. „Edukacija, kao i zdravstveni odgoj za koji smatramo da je potreban u školama, čini nam se kao ispravan način da se skine stigma s ove teme, da se o njoj govori bez srama i da prvenstveno mladi ljudi prihvate biološke datosti“, rekla je Matejčić.

Press Grad Rijeka u osnovne škole uvodi bespkatne higijenske uloške za djevojčice

Marinella Matejčić predstavila je rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu

Prvi korak ka zdravstvenom odgoju u školama

A uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne škole dotaknuo se i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski rekavši kako u gradskoj upravi intenzivno razmišljaju o toj temi.

„Uporište za to daje nam uspješnost provođenja programa Građanskog odgoja u osnovnim školama koji je uveden prije šest godina i kojeg su dosada preuzeli brojni hrvatski gradovi. Program Građanskog odgoja planiramo i dalje unaprjeđivati i modernizirati. Rijeka je po svim odgojnim i obrazovnim programima prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, može se reći da imamo nadstandard u pojedinim segmentima i naša je obaveza da nastavimo biti svjetionik jednog propulzivnog i modernog načina razmišljanja, kako bismo i dalje zadržali poziciju jednog od najnaprednijih hrvatskih gradova. Projekt uvođenja besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština za djevojčice u školama samo je jedan mali segment cijele te priče“, zaključio je zamjenik Palčevski.

Kalendar događanja