Nakon što je Gradsko vijeće Grada Rijeke na posljednjoj sjednici donijelo izmijenjene kriterije za dobivanje gradskih stipendija, gradonačelnik Marko Filipović donio je odluku o povećanju iznosa stipendija koje Grad Rijeka dodjeljuje za srednjoškolce i studente, a stipendira ih prema više kriterija: darovitost, socijalni status, deficitarnost zanimanja.

Mjesečni iznosi stipendije povećavaju se za prosječno 40 %

Uvećane stipendije učenici i studenti koji će postati gradski stipendisti dobit će već od ove školske godine.

Mjesečni iznos stipendije za učenike i studente stipendiste Grada Rijeke povećat će se za oko 40 posto, na način da će mjesečni iznos stipendije prema kriteriju darovitosti za učenike iznositi 150 eura, a za studente 200 eura. Jednako toliko dobivat će studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, dok će učenici i studenti koji stipendiju ostvaruju prema socijalnom kriteriju stipendiju i dalje primati svih 12 mjeseci u godinu, i to u povećanom mjesečnom iznosu od 150 eura.

Tako će se, počevši od ove školske/akademske godine u Proračunu Grada Rijeke osigurati dodatnih gotovo 70.000 eura u ovu svrhu, odnosno ukupno oko 222.000 eura na godišnjoj razini.

Natječaji za stipendiste bit će objavljen do kraja godine

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. rujna 2023. godine, usvojene su izmjene odluka kojima je reguliran sustav stipendiranja na razni Grada Rijeke. Navedene su izmjene doprinijele unaprjeđenju sustava stipendiranja prvenstveno u vidu prilagođavanja životnom kontekstu i trendovima stipendiranja na razini države.

Izmjene koje su uvrštene u sve tri gradske odluke odnose se na produljenje mogućnosti roka za raspisivanja natječaja za stipendiranje i ublažavanja kriterija po pitanju primanja drugih stipendija. Tako su, u cilju okvirnog vremenskog usklađivanja objava natječaja Grada Rijeke i ostalih natječaja za dodjelu stipendija iz javnih izvora, odluke izmijenjene u dijelu mogućnosti produženja roka za objavu natječaja do kraja kalendarske godine u kojoj se objavljuje natječaj.

Navedeno usklađenje rokova s drugim stipendijama iz javnih izvora doprinijet će smanjenju broja neraspodijeljenih stipendija Grada Rijeke. Ovakvim rješenjem omogućava se dodjela stipendija korisnicima nakon što su provedeni drugi natječaji za stipendije iz javnih izvora te će davatelj gradskih stipendija u znatno manjem broju ili uopće više neće dolaziti u situacije da mora raskidati ugovore o stipendijama zbog toga što su gradski stipendisti postali korisnici nekih drugih stipendija iz javnih izvora.

Osim toga, u odlukama je, ovim izmjenama, ublažen uvjet pod kojim stipendisti mogu biti korisnici stipendija. Sada stipendist u vrijeme sklapanja ugovora i tijekom njegova trajanja može primati i druge stipendije, osim onih koje se financiraju iz javnih izvora.

U Povjerenstvu za stipendiranje prema socijalnim kriterijima i predstavnici Savjeta mladih Grada Rijeke

Povrh toga, usvojenim je izmjenama dodatno unaprijeđen sustav stipendiranja prema socijalnim kriterijima na način da će se pristupnici na rang listama, umjesto inicijalima, navoditi u šiframa, s glavnim ciljem adekvatne zaštite privatnosti posebno ranjive skupine mladih. Također, izmijenio se i sastav i broj članova Povjerenstva za stipendiranje prema socijalnim kriterijima. Naime, brojni europski i nacionalni dokumenti ističu važnost osiguravanja aktivne participacije mladih u razvoju i implementaciji javnih politika, osobito onih kojima se uređuju pitanja od iznimnog značaja za same mlade, poput sustava stipendiranja. Kroz praksu je utvrđeno kako je doprinos mladih osoba pri izradi uvjeta i kriterija po kojima se dodjeljuju stipendije iznimno bitan i koristan jer se u konačnici ti uvjeti i kriteriji na njima primjenjuju. Slijedom navedenog nametnula se potreba za uključivanjem predstavnika mladih u Povjerenstvo za stipendiranje učenika i studenata slabijeg socijalnog statusa, a na prijedlog Savjeta mladih Grada Rijeke te je ujedno povećan broj članova povjerenstva s tri na pet članova.

Još jedna važna izmjena, koja se odnosi i na stipendije prema socijalnom kriteriju, ali i na one prema kriteriju deficitarnosti, jest ublažavanje uvjeta ECTS bodova koje student mora ostvariti kako bi imao pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije (i za nastavak primanja stipendije). Tako se potrebni broj ECTS bodova smanjio sa 55 na 50.

Uvjet za dobivanje stipendije za deficitarna zanimanja više nije prebivalište u Rijeci

U cilju dodatnih ublažavanja uvjeta za stipendiranje učenika i studenata po socijalnim kriterijima te studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, izbrisana je odredba kojom je propisano da pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija ima redoviti student koji ima prebivalište na području grada Rijeke u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci do dana objave javnog natječaja.

Dodatna značajna izmjena sustava stipendiranja studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, jest uklanjanje uvjeta prebivališta kao uvjeta za apliciranje na ove stipendije. Takvom izmjenom većem je broju studenata omogućeno javljanje na natječaj, naravno uz ugovornu obavezu ostanka u Rijeci, ali je i doprinos zadovoljavanju kadra koji je deficitaran u riječkim ustanovama, prvenstveno vrtićima i školama.

Povijest ulaganja Grada Rijeke u znanje mladih

Stipendije za darovite učenike srednjih škola (3. i 4. razred) i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, to jest od 1993. godine. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih strateških prioriteta – ulaganje u znanje mladih. Grad Rijeka od akademske godine 2010./2011. dodjeljuje stipendije za koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda državne uprave te potreba u ustanovama Grada. Od ovoga proizlazi korist za mlade ljude koji si time osiguravaju zaposlenje, ali i za Grad koji time zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrovima. Ujedno, ove stipendije mogu biti poticaj i drugim mladima da se lakše odluče za deficitarne studije, upravo zbog mogućnosti korištenja stipendija. Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uvodi novu vrstu stipendije kojom se nastoji omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje; srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije