Kako bi pomogao raseljenim osobama iz ratom pogođene Ukrajine koji borave na području Rijeke, Grad Rijeka će im dodijeliti prava iz socijalne skrbi, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Zbog ratnih zbivanja u Ukrajini koja su započela krajem veljače 2022. godine, mnogo je osoba koje su bile prisiljene napustiti svoje domove. Vlada Republike Hrvatske je početkom ožujka donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine kojom je utvrđeno kojim će se kategorijama raseljenih osoba koje su napustile Ukrajinu uslijed ratnih zbivanja odobriti privremena zaštita te je utvrđeno da će im se osigurati pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa, poput prava na socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i niz drugih prava.

Pročelnica Mušković predstavila načine pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Pročelnica Karla Mušković predstavila je načine pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, prema podacima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, kojem su se raseljene osobe obratile za humanitarnu pomoć, na našem području, u privatnom smještaju boravi 80-ak osoba, većinom žena s malom djecom, ali i starijih osoba te osoba s invaliditetom. No, njihov broj zasigurno je veći, a pravim brojem raspolaže Policijska uprava primorsko-goranska.

„Rat u Ukrajini ne jenjava, pozorno pratimo situaciju kako u Rijeci tako i u neposrednom okruženju te smo u stalnom kontaktu s nacionalnim i županijskim stožerom civilne zaštite. Nastojimo svima koji su se našli pogođenima ratnim zbivanjima, omogućiti čim bolju integraciju, prije sve u odgojno-obrazovni sustav“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Olakšati prilagodbu malim Ukrajincima

Kako bi malim Ukrajincima omogućio što lakšu prilagodbu, Grad Rijeka će djeci osigurati besplatnu prilagođenu hranu za dojenčad prema medicinskoj indikaciji, mogućnost upisa i besplatnog boravka u jaslicama/vrtiću, osigurati pohađanje osnovne škole i besplatnu marendu u osnovnoj školi te pohađanje i prehranu (ručak i marendu) u produženom/cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi, kao i poklon-bon za nabavu školskih knjiga/školskog pribora (drugog obrazovnog materijala) za osnovnu školu. Prava će moći ostvariti izbjeglice iz Ukrajine koje borave na području grada Rijeke, evidentirani su pri Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj te podnesu zahtjev Gradu Rijeci, uz predočenje iskaznice stranca pod privremenom zaštitom.

Pored toga, raseljenim osobama omogućit će se besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza na području grada Rijeke uz predočenje iskaznice stranca pod privremenom zaštitom.

„Nažalost, sjećanja s prognanicima i izbjeglicama u Hrvatskoj su svježa, stoga suosjećamo sa svima koji su se našli u toj situaciji. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo ljudima u nevolji“, poručio je gradonačelnik Filipović.