Nenad Gračan, izbornik ženske nogometne reprezentacije, jedini je hrvatski trener koji je vodio sve četiri momčadi, i Dinamo, i Osijek, i Hajduk, i Rijeku.

– Sada se tu zakompliciralo dosta toga, mislio sam da će slabe igre Dinama iz prvog dijela biti prošlost, ali Dinamo je nastavio u istom ritmu, dosta je neuvjerljiv, imaju tu i dosta problema u momčadi, reakcije igrača nisu na nivou njihove kvaliete. Pritisak na Dinamu je puno veći nego što je bio, Hajduk, Osijek, Rijeka nemaju takav pritisak i puno im to olakšava završetak samog prvenstva.

Slijedi vikend u kojemu su dva derbija, međusobni susreti četiriju vodećih momčadi, Osijeka i Dinama, Hajduka i Rijeke, je li moguće da bi predstojeći vikend mogao odrediti prvaka ili je to još uvijek prerano za očekivati?

– Nije prerano. Rekao sam i na početku da će derbiji odlučivati puno toga. Pobjeda u direktnom susretu ti daje krila, vjetar u leđa, tri boda u psihološkom smislu jako su puno. Derbiji su jako bitni, tu svaka momčad mora tražiti pobjedu, najgore će biti ako se bude igralo da se ne izgubi. Onda ćemo svi s time izgubiti. Moraju biti odlučniji, samo tako mogu doći do neke razlike i do prvog mjesta.

Osijek – Dinamo?

– Kakva je sada situacija, Osijek igra vrlo pragmatično. Nema tu neke velike ljepote, ali su disciplinirani. Igraju na svom terenu, Dinamu neće biti lako. Gledajući sve to skupa, ako Dinamo nastavi s ovakvim igrama, Osijek je u velikoj prednosti, naročito uzme li se u obzir taj motiv, ta želja da se ostane u vrhu i osvoji prvenstvo. Međutim, Dinamovi igrači se moraju sami probuditi i odlučiti da žele nešto napraviti, jer ovako kako Dinamo igra dajem prednost Osijeku.

Hajduk – Rijeka?

– Teška utakmica, Jadranski derbi. Hajduk je u velikom naletu, imaju puno kvalitetnih igrača, Rijeci će biti dosta teško. Kada gledaš psihološki i sve što se zadnjih godina događalo zna se da je Rijeka uvijek imala puno volje, snage i motiva osvojiti bodove na Poljudu. Ne znam što bih rekao, možda dajem laganu prednost Hajduku, ali i Rijeka tu ima što za reći.

Nenad Gračan

Gračan: Rijeka je uvijek imala puno volje, snage i motiva osvojiti bodove na Poljudu

Izbornik ste hrvatske ženske nogometne reprezentacije, novi svijet za Nenada Gračana?

– To je projekt koji je već dugo u Savezu, podržava ga i UEFA i FIFA, a najvažnije je da na neki način postanemo odgovorniji prema tom sportu. U ova dva okupljanja sam vidio da je to neizmjerna ljubav, veliki motiv i želja je tim djevojkama igrati za reprezentaciju. Ako popravimo malo i našu ligu, može se očekivati i više. Ne može se to promijeniti preko noći, zaostajemo za zemljama koje su sve to ranije pokrenule, ali može se. Evo, igrali smo prijateljsku utakmicu protiv Slovenije, njihove djevojke igraju u ozbiljnim klubovima, a pokazali smo jako puno. Mislim da upravo to mora biti cilj našim djevojkama, ako žele igrati i ako se žele ozbiljno baviti nogometom, da odigraš kvalitetno da bi to na neki način i materijalizirao. Malo nam se proširila i baza, mislim da ove mlađe djevojke to razumiju, a vrlo je bitno da te djevojke shvate da mogu i da mogu napraviti karijeru. Ne moramo ići predaleko, dovoljno je pogledati Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Švicarsku, o drugim zemljama i da ne govorim. Ovo je nešto novo za mene, ali je zaista ugodno raditi, zaključit će Nenad Gračan.