Riječ je o natječaju koji organizira Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Dva projekta iz PGŽ-a

Na natječaju sudjeluje 31 projekt iz cijele Hrvatske, a iz Primorsko-goranske županije natječu se dva projekta – već spomenuti Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja u kojem je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nositelj projekta te projekt Claustra+ – Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum na kojem je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja jedan od partnera.

Glasovanje je otvoreno do 20. rujna do pola noći, a može se glasati na web stranici Jutarnjeg lista.

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati na Danima regionalnog razvija i fondova EU u listopadu.

Muzej budućnosti

Projekt Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja provodio se od 2018. do 2020. godine, a bio je usmjeren na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje civilnog društva i javnog sektora.

Nositelj projekta bio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka koji je projekt provodio u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Cilj projekta bio je poticati zaposlenike Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacije civilnog društva na međusobnu suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Iz aktivnosti projekta proizašlo je Građansko muzejsko vijeće, platforma koja je omogućila uključivanje zajednice u rad Muzeja te uspostavu modela suradnje između zaposlenika ustanova u kulturi i civilnog društva, provedbu edukacija za jačanje kapaciteta u području sudioničkog upravljanja namijenjenih civilnom sektoru te zaposlenicima civilnog i javnog sektora.

Spomenuti model suradnje također je osigurao neophodnu komunikaciju Muzeja s lokalnom zajednicom te olakšao primjenu participativnosti u kulturi.

Claustra+

Projekt Claustra+ – Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iularium provodio se od kolovoza 2017. do siječnja 2020. godine u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. Vodeći partner na projektu bio je Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine, a uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja partneri na projektu bili su i Primorsko-goranska županija, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave i Hrvatski restauratorski zavod.

Claustra Alpium Iuliarum kasnoantički je unutarnji obrambeni sustav, koji je štitio Rimsko carstvo od prodora neprijatelja u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj obrambenih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture s prirodnim okolišem, te je takav i doživljaj posjetitelja.

Projekt je uključio pripremu smjernica za razvoj i nacrt promocije, oblikovanje kulturno-turističke rute i povezanih itinerera, sustavnu promociju proizvoda (uključujući i mobilnu aplikaciju) te razvoj i izvedbu bogatog programa za posjetitelje (prekogranični javni događaji, iskustvena vodstva).