Vrijeme je za trešnju

Ukusne
delicije od trešnje moći će se probati u restoranu hotela Continental,
restoranu hotela Best Western Jadran, restoranu Gric&Guc, konobi
Blato 1902, konobi Feral, Mexican cantini Bodega, Grand hotelu Bonavia
te Kavani hotela Neboder, dok će se u restoranu Arca Fiumana održavanja
predavanja.

  
Gastro dani “Vrijeme je za trešnju” idejni su
nastavak nedavne manifestacije vezane uz srdele, sa ciljem očuvanja
tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših
domaćinstava i restorana.
 
Sva istraživanja dokazuju, da osobe
koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja, u pravilu dulje žive,
a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova
ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje povrća i
voća.
 
Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno
odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se
trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u
novije vrijeme i znanstveno dokazana. Tako se upotrebljavaju njezin
ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore.
 
Na
trećem je mjestu među voćem po učinku snjižavanja kolesterola u krvi,
protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove,
pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku
udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica, koje usporavaju
proces starenja.
 
Osim iz zdravstvenih razloga, trešnje su već
tisućljećima cijenjene i u gastronomiji, a vrhunac zrelosti i okusa
postižu sredinom lipnja, u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada
Rijeke, kada će se moći kušati slastice, ali i slana jela s trešnjama –
po popularnim cijenama – u slijedećim ugostiteljskim objektima (izdvajen
samo dio ponude): 

  • Restoran hotela Continental, Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008, od 10 do 22 sata
    Pohani sir camembert s karameliziranim trešnjama + čaša merlota                     25 kn
    Svinjski odrezak punjen mozzarellom i trešnjama +  vranac barrique        40 kn 
  • Restoran hotela Best Western Jadran,Šet. XIII divizije 46, tel. 216 600, od 17 do 22 sata
    Juneća pisanica u slatko-pikantnom umaku od trešanja + prilog                75 kn
    Kocka od trešanja                                                                                        10 kn 
  • Restoran Gric & Guc, Dolac 8 b, tel. 319 043, od 11 do 23 sata 
    Pureći odrezak u umaku od crnog vina i trešanja + prilog                           28 kn
    Pohane trešnje s amarettom                                                                       15 kn 
  • Konoba Blato 1902,Titov trg 8/c, tel. 336-970, od7 do 22 sata
    Pašticada s trešnjama i domaćim njokima                                                  40 kn 
    Voćna salata s trešnjama i šlagom                                                              15 kn 
  • Konoba Feral, Matije Gupca 5, tel. 212 274, od9 do 22 sata
    Crni rižoto + domaća pita od trešanja i čaša vina                                        35 kn
    Bakalar na gulaš + domaća pita od trešanja i čaša vina                             35 kn 
  • Mexican cantina Bodega,  Ivana Zajca 10, tel. 335 759, od10 do 23 sata
    Asado
    de Pollo Frida Kahlo (pileći medaljoni s ananasom i trešnjama u bijelom
    umaku + njoki)                        
                                                                                     
    29 kn
    Apanada Mariott (tortilja punjena slatkim sirom i trešnjama)                       20 kn 

  • Grand hotel Bonavia – Caffe Dante, Dolac 4, tel. 357 100, od 07 do 21 sat
    Tart od čokolade i trešanja                            12 kn
    Desert u čaši s trešnjama                             12 kn 
  • Kavana hotela Neboder, Strossmayerova 1, tel. 493 296, od 07 do 22 sata
    Sušačka torta od trešanja + topli napitak      14 kn
    Kocka od trešanja + topli napitak                  14 kn 

 

Predavanja Zaštitnici na pijatu
 
Uz
ukusnu gastronomsku šetnju Rijekom, posjetitelji će moći više doznati o
ljekovitosti trešnje i ostalim zaštitnicima na pijatu, te kako
pravilnim odabirom hrane poboljšati svoje zdravlje, a stručna predavanja
će se održavati na riječkoj rivi u iznimnom ugođaju restorana (broda) Arca Fiumana u 18 sati – ulaz slobodan! 

  • utorak, 14. lipnja: Trešnja – prirodan i djelotvoran detoksikant organizma
    Predavač: Ivan Lesinger, homeopat
    Degustacija vegetarijanskih slijedova s trešnjama restorana Riva iz  Plomina uz vina Tomaz iz Motovuna.
  • srijeda, 15. lipnja: Debljina danas – lice i naličje
    Predavač: doc.dr.sc. Alen Ružić, internist-kardiolog 
  • četvrtak, 16. lipnja: Hranom do boljeg zdravlja
    Predavač: dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionista 

Medijski pokrovitelji manifestacije: Radio Rijeka i časopis za kulturu stola Iće & piće.

Oznake