U bivšem industrijskom kompleksu “Rikard Benčić”, uz izgradnju infrastrukture i uređenja javnih površina, teku radovi obnove na tri nadolazeća kulturna zdanja: Palača šećerane uredit će se u sjedište Muzeja grada Rijeke, u „T-objekt“ smjestit će se Gradska knjižnica Rijeka, a u tzv. „Cigleni objekt“ uselit će Dječja kuća. Ove će institucije, zajedno s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, činiti prvi riječki „art kvart“ koji će imati važnu ulogu u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Mnogima najzanimljiviji, a za domaće razmjere svakako jedinstveni projekt koji se sprema u Benčiću jest Dječja kuća. Radnici su već stigli i do četvrtog kata te uskoro kreću montažni radovi.

Ova multifunkcionalna lokacija na kojoj će se smjestiti Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka te odvijati brojne aktivnosti Gradskog kazališta lutaka i Art kina, razne predstave, događanja i radionice, bit će otvorena sredinom 2020. godine u sklopu četvrtog i nikad većeg festivala Tobogan.

Budući centar dječjih kulturnih aktivnosti bit će domaćin i dijela zbivanja istoimenog programskog pravca Europske prijestolnice kulture, a detaljnije informacije o svemu vezanom uz Dječju kuću možete saznati na web stranicama Grada Rijeke.

U Benčiću se odnedavno uređuje i novo sjedište Gradske knjižnice Rijeka koja neće biti puko skladište knjiga, već i novi dnevni boravak grada te mjesto susreta u kojem se svi i u svako doba dana osjećaju ugodno. Suvremena će knjižnica imati čitaonicu, odjeljenja za film, glazbu, mlade, slijepe i slabovidne osobe, učionice, prostore za sastanke i još mnogo toga, a
prema sadašnjim najavama otvaranje knjižnice bit će uklopljeno u završetak projekta EPK početkom 2021. godine.

Ove se dvije infrastrukturne obnove zbivaju u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti više od 160 milijuna kuna, za koji je Gradu Rijeci dodijeljeno 68.2 milijun kuna bespovratnih europskih sredstava, dok ostatak
investicije Grad Rijeka financira kreditom od gotovo sto milijuna kuna.