Drugi History Film Festival otvoren je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, a riječ je, kako navode organizatori, o jedinom festivalu na svijetu posvećenom u cijelosti povijesnim dokumentarnim filmovima.

Na otvaranju je izbornik festivala Bernardin Modrić ustvrdio da je drugo izdanje festivala najbolji test njegove vrijednosti i očekivane dugovječnosti. Tim okupljen oko organizatora, Istra Filma, učinio je sve da festival uspije te je uvjeren u kvalitetu odabranih filmova, naveo je Modrić.

Pročelnik riječkoga gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je da Rijeka, koja u povijesti nije bila značajan filmski grad, proteklih deset godina doživljava uzlet na tom polju. Veliku ulogu odigralo je riječko Art-kino, ispunjavajući deficit prikazivanja ozbiljnih filmova, potom ugovor gradske uprave s Hrvatskim
audio-vizualnim centrom o sufinanciranju filmskih projekata a potom se dogodio i ovaj festival, koji je Rijeci jako trebao, kazao je Šarar.

Na natječaj su pristigla 142 filma, a za prikazivanje je odabrano njih 39. Među njima je 37 hrvatskih, osam europskih i pet svjetskih premijera. O najboljima će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine producentica Morana Komljenović, voditeljica Media Deska Slovenije Sabina Briški Karlić, vizualni umjetnik Davide Skerlj iz
Trsta, povjesničar iz Napulja Vanni D’Allesio te novinar i urednik na HRT-u Vladimir Brnardić. Najbolji film po svojim ocjenama odabrat će i publika.

Uz projekciju filmova do 9. rujna, u programu festivala su i predavanja, među kojima dobitnica Oscara za dokumentarni film “O.J.: Made in America”, koji je u konkurenciji za nagrade na ovogodišnjem History Film Festivalu, Caroline Waterlow i Nine Krstić. One će u predavanju “Umjetnost stvaranja dokumentaraca u eri lažnih vijesti”, govoriti o svojim iskustvima u stvaranju dokumentaraca temeljenih na povijesnim događajima i
arhivskoj građi. Ugledna američka snimateljica i redateljica Svetlana Cvetko, odrasla u Rijeci, u predavanju “Žene iza kamere” predstavit će svoju sliku iskustva žene u filmskoj industriji.

Festival je formalno započeo projekcijom filma Rasima Poloskina i Igora Levina “Umjetnost i red” o čuvenom ruskom muškom zboru Aleksandrov, poznatog i pod nazivom Zbor Crvene armije. Film govori o povijesti i značenju ove institucije kroz stvaranje novog ansambla od mladih pjevača, plesača i svirača iz cijele Rusije, nakon što su tadašnji članovi ansambla poginuli u zrakoplovnoj nesreći u prosincu 2014. pri odlasku na nastup u Siriju.

Cjelokupni program dostupan je na internetskim stranicama History Film Festivala.