Dokumentarcem “Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina” iz 2012. godine, redatelja Zorana Kreme, u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala nastavio se program Film u kvartu. Program je nastao u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Dokumentarac o prvom romskom amaterskom teatru u svijetu

Dokumentarac Zorana Kreme govori o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi, neki kažu i u svijetu.

Redatelj dokumentarca Zoran Krema

Redatelj filma Zoran Krema

Film istražuje motivaciju u pozadini ove neobične inicijative, te razne peripetije prilikom stvaranja nove predstave i prvih međunarodnih nastupa van države. Glavni lik ovog filma je sanjar koji, kao i junaci klasičnih tragedija, u sebi nosi tragičnu krivnju. Tako ovaj film postaje i priča o njemu, ispričana u formi tragedije, koja se nametnula sama po sebi.

Film je na 22. danima hrvatskog filma 2013. godine osvojio nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film, a osvojio je i nagradu za najbolji dokumentarni film 3. Opuzen Film Festivala 2013.

Kino LODIS na Kozali

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.