Od 24. lipnja do 7. srpnja održat će se festival Tobogan, s obiljem kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu, a u svom petom izdanju prvi puta se održava u novoizgrađenoj Dječjoj kući u art-kvartu Benčić.

Ovogodišnji festival poseban je ne samo zbog toga što se priprema i odvija u jeku pandemije koronavirusa, a koja sve festivale i posebno radionice za djecu stalno drži u neizvjesnosti, već je  ovo i prvi koji se odvija u ožujku otvorenoj Dječjoj kući, kulturnom centru namijenjenom djeci, jedinom takve vrste u Hrvatskoj i regiji.

Aktivne ferije za djecu – od programa EPK do zgrade samo za djecu

Pod geslom „aktivnih ferija za djecu“ Tobogan je prije pet godina nastao pod okriljem projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao dio programskog pravca „Dječja kuća“, koji je imao za cilj, ponuditi niz programa kojima će se potaknuti dječja kreativnost i dati nagovještaj svih onih programa koji će se odvijati u fizičkoj Dječjoj kući. U proteklih pet godina Tobogan se odvijao u sklopu kompleksa Benčić i na drugim lokacijama u Rijeci.

„Drago mi je da se Tobogan vratio doma, na mjesto odakle je i krenuo. Prije pet godina nije bilo jako puno onih koji su vjerovali da ćemo u kompleksu Benčić uspjeti napraviti sve što je bilo zacrtano u projektima, a trebalo je osmisliti model financiranja i sve ovo sagraditi. Izuzetno mi je drago da se nalazimo u novom dnevnom boravku Riječanki i Riječana. Nadam se da ćemo do kraja godine imati novi trg, a do sredine sljedeće godine bit će gotova i nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka, koja će upotpuniti izgled ovog art-kvarta. Ostaje nam da u ovom mandatu promislimo i sredimo zgradu Teatrina koja je skrivena unutar skele – tako je nekad izgledala i Dječja kuća – pa vjerujem da ćemo naći novu namjenu i za tu zgradu”, kazao je gradonačelnik Marko Filipović.

Zajednički program riječkih ustanova u kulturi

Pročelnik Ivan Šarar zahvalio se riječkim ustanovama koje su u pandemijskim uvjetima uspjele osmisliti program, ali i onima koji su zaslužni za postavljanje temelja Dječje kuće: voditeljici EPK programskog pravca Dječja kuća Jeleni Milić te Slavenu Tolju, umjetničkom direktoru EPK, koji je od samih početaka zagovarao važnost izgradnje Dječje kuće i osmišljavanje programa usmjerenih na djecu i mlade.

Program Tobogana osmislile su četiri gradske ustanove – Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti – koje zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode aktivnosti u Dječjoj kući.

„Za mene je Tobogan najljepša manifestacija nastala u okviru EPK. Radi se o manifestaciji koja ima najveći potencijal prometnuti se u jednu kulturnu manifestaciju koja može biti riječki zaštiti znak u kulturi, koja ima međunarodni potencijal i koja može duboko dotaknuti male Riječane i Riječanke i trajno ih zaljubiti u kulturu i umjetnost“, kazala je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, dok je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo kako festival Tobogan ispred sebe ima sjajnu budućnost, ali i obvezu da se stalno prilagođava interesima nekih novih klinaca.

Radionice, pričaonice, vođene šetnje, gaming turniri…

Novootvorena Dječja kuća bit će središnje mjesto odvijanja programa ovogodišnjeg Tobogana, koji nosi preko 40 programa s 22 radionice, 6 vođenih šetnji (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), gaming turnir, druženje s jutjuberom, 2 pričaonice, 2 larpa i 1 piknik, filmske projekcije i lutkarske predstave.

Zaštitni znak Tobogana su upravo radionice, koje na najbolji način odražavaju ono što je i glavni cilj Dječje kuće: okupljanje djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na ovogodišnjem Toboganu djeca mogu izrađivati rukotvorine, strip, lutke, diorame kostim od kartona u obliku raznolike arhitekture ili pak hotel za kukce, sudjelovati u radionicama dizajniranja, kreativnog pisanja, stvaranja filma, pripovijedanja, 3D prinatanja i modeliranja, crtanja i fotografije, kao i radionici stare vještine rada na srednjevjekovnoj tiskarskoj preši. I to nije kraj – djeca će imati priliku sagraditi stog sijena ili kroz eksperimente saznati više o bojama i tonovima koje skrivaju biljke, a predškolci izraditi senzornu skulpturu.

Cjeloviti program i podaci za prijave objavljuju se u ponedjeljak, 14. 6., a ponudu i način uključivanja tada ćete pronaći na stranici djecjakuca.hr.

Tijekom pet godina dizajnerski Tobogan osmišljava Đorđe Balmazović iliti Škart, a ovogodišnji simbol slaloma između cigli nosi priču o optimizmu – festival Tobogan napokon je uselio u svoj dom, ciglenu Dječju kuću.