Predstavom ”Boja odgoja” u izvedbi Teatra ”Tirena” iz Zagreba danas je započeo Festival rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci – ROAЯ, koji se održava u sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka ovog Sveučilišta.

Predstava je odigrana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i bila je prvenstveno namijenjena školskom uzrastu djece i mladih. Predstavu je režirala Nora Krstulović, dramaturgiju potpisuje Nina Horvat, likovno oblikovanje Iva Milley, a uloge Plave i Rozog igraju Petra Težak i Vid Ćosić. Boja odgoja predstava je za tinejdžere koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću te problematizira štetne rodne stereotipove koji se vežu uz žene i muškarce.

Predstava je otvorila i pokušala naglasiti neka od pitanja: Zašto su ženski ‘paketi’ roze, a muški plave boje? Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? Zašto muškarci ne smiju plakati, a žene moraju izgledati lijepo? I što se dogodi kad Plava i Rozi jednog dana odluče da im je svega dosta i pokušaju dati ‘otkaz’? Predstavu je podržao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Festival ROAЯ započeo predstavom Boja odgoja

Festival ROAЯ započeoje u HKD-u predstavom “Boja odgoja”

Predavanje i okrugli stol

RoaЯ se nastavlja već sutra, u petak, 17. ožujka 2023. s početkom u 12 sati u ”Akvariju” na Kampusu predavanjem ”Kako razumjeti toksičnu muškost: utjecaji popularne kultureNikole Vučića, televizijskog novinara, istraživača i publicista, urednika i voditelja emisije ”Izvan okvira” na N1 televiziji u Bosni i Hercegovini.

Pitanja na koja će Vučić pokušati odgovoriti su: Što je toksična muškost? Na koji način ovaj fenomen postaje dijelom javnog diskursa i što ga čini tako viralnim u kontekstu popularne kulture i novih medija? Što čini razliku između toksične muškosti i alternativnih modela društvenog bivanja muškarcem?

Sljedeće događanje je na istom mjestu, u ponedjeljak, 20. ožujka, s početkom u 11 sati kada će biti održan okrugli stol namijenjen akademskoj zajednici i građanstvu pod nazivom „Intergeneracijska perspektiva feminizma i teme rodne ravnopravnosti“. O feminizmu i temi rodne ravnopravnosti govorit će filozofkinje, znanstvenice, umjetnice, prevoditeljice, liderice, feministkinje: Nadežda Čačinovič, Snježana Prijić Samaržija, Ankica Čakardić i Hana Samaržija. Kroz razgovor će ih voditi Sanja Bojanić.

Filmske večeri u Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka, s početkom u 19 sati, festivalska događanja nastavljaju se Filmskim večerima u Art-kinu. Za posjetitelje će filmove u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama birati i o njima govoriti Ante Tomić, Snježana Prijić Samaržija i Jurica Pavičić, uz prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF po izboru Maše Drndić.

Tijekom filmskih dana ROAЯ festivala u Art-kinu bit će izložen rad riječke umjetnice i kiparice Nives Žarković naziva Sram te i stid bilo, inspiriran osobnim iskustvom virtualnog zlostavljanja. Više o radu na poveznici.

Studenti i studentice uz predočenje x-ice i članovi_ce Filmskog kluba Art- kina imaju pravo na besplatne ulaznice. Rezervirajte svoje mjesto na ulaznice@art-kino.org.

Festival RoaЯ organiziran je u okviru europskog projekta Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima (SPEAR) u sklopu kojeg je Sveučilište u Rijeci je kreiralo i donijelo svoj Plan rodne ravnopravnosti.

Više o programu i samom festivalu ROAЯ dostupno je na portalu Sveučilišta u Rijeci.

(Foto: Sveučilište u Rijeci)