Nakon iznimno uspješnih koncertnih izvedbi i oduševljene publike u pulskoj Areni, Riječki simfonijski orkestar i njihov šef-dirigent Valentin Egel, uz sudjelovanje opernih solistica i solista te ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca, na posebno glazbeno putovanje pod otvorenim nebom vode i svoju riječku publiku.

„Simfonija iz Novoga svijeta, Rapsodija u plavom, Bolero“ 16. srpnja

Festival u petak, 16. srpnja u 21 sat otvara koncert „Simfonija iz Novoga svijeta, Rapsodija u plavom, Bolero“.

Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije je i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju čiji je uspjeh  bio senzacionalan.
I nakon pauze publika će ostati u glazbenoj Americi jer slijedi „Rapsodija u plavom“, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će biti mladi, iznimno talentirani Viktor Čižić koji je svoj talent već potvrdio na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Treće djelo na programu također je jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na Trgu Riječke rezolucije, uz „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Osmero izvođača koji će u zadanom ritmu, na granici mogućeg, plesati na malom trampolinu, čime redovno zadivljuju publiku su Marta Kanazir, Laura Orlić, Ksenija Krutova, Maria Mattaranz de las Heras, Soyoka Iwata, Michele Pastorini, Carlos Huerta Pardo i Nicola Prato.

„Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero“ 21. srpnja

Dok prvi donosi melodije uglavnom iz Amerike, koncert „Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero“ u srijedu, 21. srpnja, povest će publiku na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.

Koncert će otvoriti „Šeherezada“, simfonijska suita koja  zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, publika će moći doživjeti priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

Nakon pauze slijedi uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.
I drugi će koncert Festivala na Trgu Riječke rezolucije zaključiti Ravel i „Bolero“ uz zadivljujući ples na trampolinima.

Opera Gala 23. srpnja

A Festival će zaključiti koncert „Opera Gala“ u petak,  23. srpnja ,koji na Trg Riječke rezolucije dovodi plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Mascagnija, Masseneta, Bizeta, Offenbacha…

Izvedbom će ponovno ravnati virtuozni, energični mladi maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, mezzosopran, Kristina Kolar, sopran, Michaela Selinger, mezzosopran, Anamarija Knego, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, Domagoj Dorotić, tenor, Robert Kolar, bariton,  Luka Ortar, bas, Vanja Zelčić, sopran i Ivan Šimatović, bariton te prostor riječkog Trga ispuniti neprolaznom ljepotom bezvremenskih oprenih arija.

Kako bi se omogućio veći broj posjetitelja na malom prostoru Trga Riječke rezolucije sva će tri koncerta biti Covid-safe odnosno uz obavezno predočenje Covid potvrde.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije