Smoqua od 2017. godine spaja umjetnost i aktivizam kao mjesto zajedničke borbe za ljudska prava i propitivanja predrasuda. Ove godine ćemo kroz više od 20 događaja na hrvatskom i engleskom jeziku na 6 lokacija u Rijeci te tridesetak aktivista, aktivistkinja, umjetnika i umjetnica iz raznih zemalja doživjeti i živjeti queer, feminizam, a svoju sredinu na nekoliko dana učiniti vedrijom i uključivijom.

Tema 7. izdanja festivala „Zauzimanje prostora“ u središte postavlja pitanje sigurnosti i otvara put diskusije o društvenom ugnjetavanju marginaliziranih skupina. LGBTIQ+ osobe i žene nerijetko svjedoče o raznim oblicima socijalne isključenosti, zanemarivanja, nevidljivosti i/ili nejednakosti. Jesu li trgovi, klubovi i domovi sigurna mjesta za nas? Jesmo li oslobođene i oslobođeni od straha dok šetamo našim gradovima ili dok koristimo javni prijevoz?

Iz programa izdvajamo Zagrljaji za sve koji će se održati prvog dana od 18 sati ispred Palacha. Akcija mladih snaga Ljubljana Pridea i LORI za (queer) mlade, ali i svakoga na festivalu, vodi se geslom: Slavimo ljubav, zajedništvo i podršku. Festival će u 19 sati službeno otvoriti izložba Spačke, nastala u izvedbi mladih polaznica ljetne radionice PUBLIC FEELING, koja istražuje što osjećamo u javnom prostoru.

Drugog dana Smoque, u petak od 18 sati na Kontu je Iza ugla, eksperimentalno-dokumentarni performans Kolektiva Igralke koji osvještava svakodnevno nasilje koje žensko tijelo doživljava na ulicama Rijeke. Istog dana od 19 sati u Palachu je B(l)oody creatures 2.0 španjolsko-austrijskog interdisciplinarnog dua koji čine Nur G. Villarroya i Bene Steiner iz umjetničkog kolektiva Kulturverein Spätschicht iz Linza. Ovo putovanje u prošlost i sadašnjost propituje seksualnost i nasilje, ljubav i društvo, krv i tabue. Od 20:30 u Art-kinu je projekcija dokumentarca Feminism WTF austrijske redateljice i producentice Katharine Mückstein.

House of Flamingo / Photo by Timy Šarec

House of Flamingo / Photo by Timy Šarec; Udruga LORI, press

Trećeg dana Smoque na programu su radionice: Safe@festival (za mlade), Waackinga, osnažujuće samoobrane te DJinga. Vesela završnica festivala, Queer-UP! Party, u Pogon kulture u subotu dovodi sjajni line-up DJ snaga iz Hrvatske, Čilea i Slovenije kroz kolektive Zvjerinjak/QueerAnarchive i Ustanova, kao i drag kraljice Colindu Evangelistu i Jovanku B. Titutku. Uz ove članice drag kolektiva House of Flamingo i plesačice Helenu Ostojić i Ninu Šturu, komična i dinamična live izvedba koja godinama oduševljava publiku na području Balkana (i šire) imat će prilike rasplamsati i riječku scenu.

Program na hrvatskom jeziku dostupan je ovdje, a na engleskom jeziku ovdje.

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter.