Nakon varljivog lipnja, dugo i toplo ljeto konačno stiže u Rijeku, a spremno ga čeka srpanjski raspored Ljetnog Art-kina koji za svoju publiku sprema bogat program, za filmske večeri pod zvijezdama u ljetnoj rezidenciji Art-kina – dvorištu kapucinskog samostana.

U cjelogodišnjem filmskom slavlju stote godišnjice rođenja Federica Fellinija, svaka je srpanjska srijeda u Ljetnom Art-kinu rezervirana za filmove velikana talijanske i svjetske kinematografije. Program Fellini srijedom broji ukupno pet antologijskih naslova, a već prvog u mjesecu otvara ga autorovo remek-djelo i jedan od najznačajnijih metafilmova uopće Osam i pol. Ciklus 8. srpnja nastavlja prvi Fellinijev film u boji, humorna drama isprepletena fantazijama – Giulietta od duhova, a u nezaobilaznoj maniri talijanskog neorealizma, program u nastavku 15. srpnja donosi Ulicu, Oscarom nagrađenu dramu o neobičnom prijateljstvu putujućeg zabavljača i snagatora Zampana i blago mentalno zaostale djevojke. Fellinijeva biografska drama Casanova, na programu 22. srpnja, nagrađena Oscarom za kostimografiju, poznata je priča o ženskarošu Casanovi, a posljednji film ciklusa 29. srpnja donosi Satyricon – nadrealnu dramu koja objedinjuje niz isprepletenih mitskih priča iz Rima iz prvog stoljeća.

Osam i pol Federica Fellinija

Prizor iz Fellinijevog filma “Osam i pol”

Budući da ljetne večeri prizivaju zabavu i opuštanje, Ljetno Art-kino u srpnju i kolovozu donosi program Kultnih komedija uz naslove koje svi (pre)poznajemo, ali ih svakako želimo pogledati opet na velikom platnu. Odabrane antologijske komedije za vedar i zvjezdani provod su Riba zvana Wanda, Trgovci, Annie Hall, Veliki Lebowski i Zdrpi i zbriši. Program 3. srpnja otvara mnogima omiljena pljačkaška komedija Riba zvana Wanda u režiji Charlesa Crichtona i Johna Cleesea,  a 7. svibnja slijede Trgovci, crno-bijela buddy komedija Kevina Smitha koja prati jedan dan u životu dvojice trgovaca Dantea (Brian O’Halloran) i Randala (Jeff Anderson).

Riba zvana Wanda - Images courtesy of Park Circus MGM

“Riba zvana Wanda” / Images courtesy of Park Circus MGM

Program Kultnih komedija 24. srpnja donosi višestruko nagrađivanu Annie Hall, romantičnu komediju Woodyja Allena koja prati intelektualca i komičara (Allen) koji živi depresivnim životom u New Yorku sve dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova filma (Diane Keaton). Za kolovoz su rezervirana još dva kultna komična naslova – legendarni crnohumorni krimić Veliki Lebowski Joela i Ethana Coena koji prati opuštenog Dudea Lebowskog (Jeff Bridges), zamijenjenog za milijunaša s kojim dijeli prezime te još jedan pljačkaški biser uvrnutog humora, britanski Zdrpi i zbriši Guya Ritchieja.

Kino Mediteran

Kino Mediteran već tradicionalno uplovljava u ljetnu rezidenciju Art-kina, a ove godine od 11. do 12. srpnja sa sobom donosi dva nagrađivana filma: talijanske Mračne priče, nagrađene u Berlinu Srebrnim medvjedom za scenarij, pod redateljskom palicom braće Damiana i Fabija D’Innocenzo i Yalda, noć oprosta, drama nagrađena na filmskom festivalu Sundance nagradom Velikog žirija.

Početak - Inception - C Nolan

U Ljetnom Art-kinu reprizirat će se i “Početak / Inception” Christophera Nolana

Zbog velikog interesa publike u utorak, 14. srpnja, ponavlja se projekcija kultnog vesterna Divlja horda Sama Peckinpaha, a još jedno srpanjsko kultno kino – Početak (Inception) Christophera Nolana – uvertira je u novi Nolanov film Tenet, također na programu Ljetnog Art-kina ovog mjeseca. Početak se prikazuje u dva navrata, 16. i 18. srpnja, a redovna distribucija Teneta kreće 30. srpnja.

Corpus Christi

Corpus Christi

Od novih naslova u srpanjskom Ljetnom Art-kinu svakako valja istaknuti i novi Disneyjev igrani film Mulan (od 23. srpnja), nastao prema istoimenom animiranom hitu o legendarnoj kineskoj ratnici, poljski hit godine Corpus Christi (od 27. srpnja), nominiran za nagradu Oscar, magična romansa inspirirana stvarnim događajima Zaneseni (od 2. srpnja), romantična drama redatelja i glumca Louisa Garella Vjeran čovjek (od 10. srpnja) te nova kriminalistička drama Fatiha Akina o serijskom ubojici Zlatna rukavica (od 21. srpnja).

Obiteljski program, s početkom u 18 sati u dvorani Art-kina, tijekom srpnja donosi obiteljsku komičnu dramu Moje neobično ljeto s Tess, film o najpoznatijem veterinaru na svijetu Dolittle, animiranu avanturu Kapetan Sabljozubi i magični dijamant te Disneyjev i Pixarov Naprijed.

Mulan

Novi Desneyev igrani film “Mulan”

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavaju se svaku večer do 15. srpnja u 21:30, a od 16. srpnja u 21:15 sati, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content