Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvela predstavu „Fahrenheit 451“ temeljenu na romanu Raya Bradburyja, koji je uprizoren prvi put u Hrvatskoj u dramatizaciji i režiji Ivana Penovića. Riječ je o zastrašujućoj viziji budućnosti u kojoj vlasti čitanje knjiga proglašavaju teškim zločinom, distopijskoj priči koja tematizira spaljivanje prošlosti u korist što zdravije i ravnopravnije budućnosti.

„Fahrenheit 451“ koji je Bradbury je napisaa u Americi, njegov jedini roman znanstvene fantastike objavljen je 1953. godine, ne tako dugo nakon što su nacisti palili knjige, a onda i ljude. Te 1950-te bile su godine nakon Hirošime i Nagasakija, eskalirala je utrka u naoružanju. Bradbury je zabilježio i komentirao što bi se dogodilo da smo otišli predaleko u tom smjeru.

Glavnu ulogu Guya Montaga u predstavi tumači Mario Jovev, a uz njega glume Aleksandra Stojaković Olenjuk, Romina Tonković, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić, Olivera Baljak, Biljana Lovre i Ivna Bruck. Scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, skladatelji su Osman Eyublu i Pedro Rosenthal Campuzano, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Sudjeluju i polaznici dramskog studija Riječkog kazališta mladih „Kamov“.