šahovske figureIako su prijave još uvijek u tijeku, važno je spomenuti kako je trenutna brojka od preko 350 natjecatelja vrlo dobar pokazatelj, te je već sada izvjesno da će ovo Prvenstvo biti najjače do sada.

Trenutno je prijavljeno je 245 šahista iz 38 federacija i 109 šahistica iz 29 federacija, a među prijavljenim šahistima ističe se veliki broj igrača svjetskog formata, s preko 2650 rejting bodova na službenoj FIDE ljestvici.

 

 

Očekuje se da u obje konkurencije nastupi više od 200 nosilaca najjače,
velemajstorske titule, po čemu će ovo natjecanje ostati zabilježeno u
povijesti.

Prve zvijezde za sada su svakako nekadašnje “čudo od djeteta”, Francuz Etienne Bacrot, u konkurenciji mušaraca, a kod žena bivša svjetska prvakinja, Bugarka Antoaneta Stefanova.

Kod ženskog turnira važno je istaknuti da se od 109 prijavljenih šahistica njih 19 nalazi među top 40 igračica svijeta. Sve ovo rezultat je najjačeg fonda nagrada, odličnih uvjeta za igranje i najpovoljnijih uvjeta smještaja koje su organizatori, Šahovski klub Rijeka i Hrvatski šahovski savez, osigurali za sudionike EURA 2010. Podsjetimo, fond nagrada za muškarce iznosi 120 000 eura, dok je za žene 60 000 eura.

Hrvatski šahovski savez prima prijave igrača iz Hrvatske do 5. veljače te organizator još jednom pozive sve hrvatske “majstore na 64 polja” da se ogledaju u najjačoj europskoj konkurenciji. Ipak, ne događa se često da na domaćem terenu postoji prilika za odmjeravanje snage sa svjetskim šahovskim veličinama. Registracija sudionika otvorena je do 10. veljače kada ćemo moći objaviti i konačnu listu natjecatelja EURA 2010. Svečano otvorenje Prvenstva zakazano je za petak, 5. ožujka u 20 sati, dok je 1. kolo na rasporedu u subotu, 6. ožujka u 15.30 sati.