student

Nekako mi se čini, a i povijest tome svjedoči da je prije nekih tridesetak godina studenata bilo manje nego danas, ali i da ih je više završavalo svoje studijske programe, da oni najbolji tada vjerojatno danas nama predaju ili se varam, ali nekako čini mi se da je stvarno studij bio privilegija onih koji su potkrepljivali značenje latinskog glagola studere – stremiti nečemu. Možda je ovo bespotrebno idealiziranje koje nema smisla, a i ne bih se volio upustiti u generalizaciju stvari ali nekako iz svoje perspektive vidim da većina studenata, dakako čast izuzetcima, prolazi svoje ispite iščitavajući svoje ionako sažete skripte, da su tribine, projekcije filmova i ostala fakultetska zbivanja dosta loše posjećena, da je krajnji cilj fakultetske izobrazbe za mnoge studente pronalazak dobro plaćenog posla.

Ovo zadnje i nije toliko negativno kada sagledamo trenutnu ekonomsku situaciju. Jednostavno rečeno, izgubio se čar studiranja o kojem pričaju starije generacije.

StudentiNekako od početka svoga visokoškolskog obrazovanja muči me pitanje koje će mnogima zazvučati dosta banalno, a glasi ŠTO TO ZNAČI BITI STUDENT? Dakako na postavljeno banalno pitanje i odgovor može biti banalan, a glasio bi STUDENT JE ONAJ TKO JE UPISAO FAKULTET I STUDIRA. Ali ovo objašnjenje me nekako osobno ne zadovoljava. Imam utisak, a nadam se da nisam jedini da većini studenata njihovo svjesno odabrano zanimanje koje studiraju predstavlja muku, poneka predavanja su apsolutno neizdrživa, bolonjski način nas sve još više zamara i stvara nam probleme.

No, vratimo se na početnu pretpostavku i početno već navedeno stremljenje. Čemu mi to moramo stremiti? Dobro plaćenom poslu u budućnosti? Kulturnom i duhovnom prosvjećivanju za vrijeme studija? Angažiranju u fakultetskim udrugama te izvanfakultetskim aktivnostima? Urednom izvršavanju svih obaveza te polaganju ispita bez puno muke uz poneku skriptu? Ponekom nesvjesnom ulagivanju profesorima? Na koji način postajemo kvalitetni ljudi i potencijalni akademski građani? Vjerojatno sve od navedenog sačinjava esenciju pojma student. Potvrđuju li ocjene naša stremljenja i zalaganja, pa to je dosta dvojbeno pitanje.

Preostaje nam da se sa svojim ocjenama u indeksu ustremimo ka sretnijoj i izvjesnijoj budućnosti.