U Rijeci je održano kvalifikacijsko natjecanje Erste Plave lige 2021., najvećeg dječjeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj.

Na Kantridi je nastupilo 316 učenica i učenika iz 40 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, koji su se natjecali u utrkama na 60, 300 i 600 metara, u skoku u dalj te bacanju kugle i vortexa. Po dvoje najboljih u svakoj disciplini i kategoriji nastupit će na finalu Erste Plave lige u Zagrebu, u sklopu 71. Memorijala Borisa Hanžekovića.

Male atletičare došao je pozdraviti trenutni zamjenik gradonačelnika i novoizabrani gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Erste Plava Liga u Rijeci / Foto: Pro SportRenato Branđolica

Malim atletičarima podršku je dao i Marko Filipović / Foto: Pro SportRenato Branđolica

„Jako mi je drago da smo se našli ovdje na jednom od najljepših stadiona na svijetu, na našoj Kantridi, s djecom iz cijele Primorsko-goranske županije. Rijeka je uvijek bila grad koji diše sportski, dokaz tome je i što smo od Europske komisije proglašeni za europski grad sporta 2022. godine. Veselimo se i toj tituli. Jako mi je drago i što unatoč pandemiji koronavirusa održavamo ovo natjecanje, želim vam što bolje rezultate i da ih potvrdite u finalu Erste Plave lige u Zagrebu“, rekao je Filipović.

Ambasadorica Erste Plave Lige Blanka Vlašić / Foto: Pro SportRenato Branđolica

Ambasadorica Erste Plave Lige Blanka Vlašić / Foto: Pro SportRenato Branđolica

Na Kantridi je bila i dugogodišnja ambasadorica Erste Plave lige Blanka Vlašić, koja je otkrila da ju za Rijeku vežu mnoge lijepe sportske uspomene.

„Veliko mi je zadovoljstvo doći na Kantridu, ovdje sam napravila puno odličnih skokova u mladim danima. Manje je, međutim, poznato to da me riječki Kvarner posudio za jedno natjecanje europskog kupa koje se održavalo u Zagrebu, tako da Rijeka i ja imamo dugu povijest. Svima vama koji sudjelujete želim najbolje moguće rezultate, a već to što se bavite sportom važnije je od samih rezultata. U sportu je uvijek važno i dobro se zabaviti, pa vam želim da se na ovom natjecanju i dobro zabavite te da otkrijete svoje talente i možda ostanete u sportu“, rekla je Blanka.

Kvalifikacije Erste Plave lige nastavljaju se natjecanjem u Osijeku.

Devet gradova devetu godinu zaredom

Erste Plava liga, najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj, održava se u devet gradova devetu godinu zaredom, a na njemu je dosad sudjelovalo više od 28.000 natjecatelja.

Cilj natjecanja je motivirati i potaknuti djecu na bavljenje sportom pa se u sklopu Erste Plave lige provodi projekt „60 minuta KRENI“, kojim se promovira važnost šezdesetominutne dnevne tjelesne aktivnosti kod djece.

Pravo nastupa imaju učenici i učenice trećih, četvrtih, petih i šestih razreda, a natječu se u utrkama na 60, 300 i 600 metara, skoku u dalj, bacanju kugle i vortexu.

Organizator natjecanja je Atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermarkische Bank d.d i Erste plavim mirovinskim fondovima te suorganizatorom u Rijeci Atletskim klubom „Kvarner“ Rijeka.

Finale lige održat će se 14. rujna na stadionu Mladosti u Zagrebu u sklopu najstarijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj, 71. memorijala Borisa Hanžekovića, a na njemu će nastupiti osvajači prvog i drugog mjesta iz svake discipline.

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Natjecanje će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

*Foto: Pro Sport/Renato Branđolica, (press materijal Erste Plava Liga)

Kalendar događanja

Izložba
 • 16.09. – 19.11.
 • (19:00)

“Harterom bez harte” o 200 godina riječkog papira

Povodom 200 godina proizvodnje riječkog papira, Muzej grada Rijeke otvara izložbu posvećenu radnicima Tvornice papira ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (10:30)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09. – 20.10.
 • (19:00)

Međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ u Relativnoj galeriji

Izložba predstavlja apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije različitih izričaja, od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije

Festival
 • 07.10. – 09.10.
 • (12:00)

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua

Već petu godinu zaredom Smoqua nam približava queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i dr....

Detaljnije