Oslikano stepenište, obnovljeno košarkaško igralište, uređena učionica na otvorenom – samo su neki od sedam projekata Riječkog programa lokalnog partnerstva, koji su realizirani u protekloj godini. Uz inicijalna sredstva Grada Rijeke, potporu stručnih službi te uz pomoć donacija koje su sami osigurali, građani Rijeke su svojim volonterskim radom pridonijeli uspješnoj provedbi zamisli na oplemenjivanju javnih površina u različitim dijelovima grada.

Oslikavanja stepeništa na spoju Strossmayerove ulice i Podhumskih žrtava

Glavni cilj projekta, koji je provela grupa građana „Kortil“ jest revitalizacija, ali i razrada rješenja za buduće uređenje trga na Sušaku, odnosno prostora između OŠ Centar i Građevinske škole, pokraj ulice Podhumskih žrtava.

U sklopu akcije „Hrvatska volontira“ u svibnju 2018. godine oslikan je mural na stepeništu portretom arhitekta Josipa Pičmana, održano predavanje o povijesnim vrijednostima Sušaka i Hrvatskog kulturnog doma te predavanje o senzibiliziranju stanovništva o street artu kao umjetnosti, a ne vandalizmu.

Volonteri su proveli anketiranje i informiranje okolnog stanovništva trga o potencijalima i provedbi projekta, bili zaduženi za održana predavanja i pomoć oko organizacije, s učenicima susjednih škola oslikavali su trg, mural na stepeništu i postavljali drvene oplate za sjedenje. Čistili su trg od otpada, izrađivali i sudjelovali u filcanju vune i izradi ukrasa i voćnih napitaka, izradili suhe vrtove, ispisali glagoljicu i posadili bilje u žardinjere.

Ukupna vrijednost projekta je 16.052,62 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 25 volontera, koji su odradili 227 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2019. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

Školjić za 5 – uređenje dječjeg igrališta u Žrtava fašizma

Cilj ovog projekta, kojeg je provela grupa građana „Školjić za 5“, bio je uređenje dječjeg igrališta u parku na Školjiću, na adresi Žrtava fašizma između k.br. 6 i 8. Provedba projekta obuhvaćala je nabavu i montažu dječjih sprava (klackalica i mreža), obnovu postojećih klupa za sjedanje, montiranje i oslikavanje sjedećih elemenata, nabavu ukrasnog bilja, kao i susrete susjeda sa Školjića.

Danas je u parku na Školjiću počela akcija farbanje klupa koju s ciljem uređenja parka organizira građanska inicijativa Kvart za 5 uz sudjelovanje volontera, susjeda iz kvarta, djece iz OŠ Nikola Tesla i štićenika Udruge Oaza. Radno otvorenje parka s novim spravama za dječje igralište i dotjeranim klupama bit će u petak, 23. studenog 2018., na što pozvani svi stanari Školjića.

U realizaciji  projekta na različite načine bili su uključeni učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“, djeca predškolske i školske dobi, ali i starije osobe sa područja Mjesnog odbora Školjić-Stari grad i susjednih mjesnih odbora.

Uspješnost projekta vrlo je mjerljiva – parkić je sadržajno i vizualno postao atraktivniji te ga posjećuje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 59.823,44 kuna. U realizaciji su sudjelovala 84 volontera, a odradili su 602 volonterska sata.

Postavljanje urbanih separea u Kružnoj ulici

U organizaciji Saveza udruga Molekula u Kružnoj ulici postavljeni su urbani separei, napravljeni od paleta te oplemenjeni zelenilom, a zainteresirani građani imali su priliku i naučiti izrađivati sjedalice od paleta te posude za biljke.

Članovi lokalne zajednice u najvećoj su mjeri sudjelovali u projektu volonterskim radom – kroz  osmišljavanje projekta, projektiranje, koordinaciju, organizaciju, fizički rad, stolarske radove, ličenje, brušenje, crtanje, sadnju i zalijevanje bilja.

Aktivnostima u sklopu projekta došlo je do povezivanja stanara Kružne ulice, kao i mnogobrojnih udruga i poslovnih subjekata u okruženju. Svi su prigrlili ‘urbane separee’ kao
dobrodošlu promjenu i novo mjesto za dnevna druženja. Također se postigla interakcija među generacijama u zajedničkoj aktivnosti brige za cvijećem. Zbog postavljanja dječje klackalice, češće se u Kružnoj viđaju roditelji s djecom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.705,33 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 64 volontera, koji su odradili 1145 volonterska sata.

Obnova povijesnog konačišta i suhozidova na Sv. Kuzmu

Glavni cilj projekta u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Sveti Kuzam je obnova ruševnih ostataka sajmišta uz očuvanje graditeljske baštine i poštivanje tradicijske gradnje u kamenu i drvu. Ideja je bila da se djelomično obnove suhozidi i izgradi sjenica od kamena.

Zbog objektivnih razloga projekt je djelomično završen tako da konačno uređenje tek predstoji. Proračunskim sredstvima Grada Rijeke nabavljen je sav potreban materijal za izradu sjenice, klupa, stolova i obnovu suhozida, te su izvedeni građevinski radovi temelja za dizanje sjenice. Volonterskim radom podignut je dio drvene konstrukcije konačišta (sjenice), izrađen je stol i klupe.

Obnovljeni prostor koristio bi se u programima Vijeća mjesnog odbora Sveti Kuzam i udruga koje tamo djeluju – program „Forma Viva – Galerija na otvorenom Sveti Kuzam“, manifestacija “Dlijetom i kistom Svetom Kuzmu na dar’, proslava Kuzminje (sportska, kulinarska događanja i druženje), ali i za svakodnevna druženja mještana.

Ukupna vrijednost projekta za sada iznosi 26.741,76 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 8 volontera, koji su odradili 166 volonterskih sati.

Druga faza uređenja košarkaškog igrališta na Zametu

Cilj je bio što hitnije obnoviti košarkaško igralište u sklopu Sportsko rekreacijskog centra Zamet, Obitelji Sušanj 2, što je osnovni preduvjet da se oživi košarka, ali i općenito bavljenje sportom, na Zametu, na igralištu koje tradicionalno okuplja velik broj mladih.

U sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet sinoć je svečano otvoreno obnovljeno košarkaško igralište. Igralište je obnovljeno sredstvima skupljenim organizacijom Gospodarskih igara održanih 5. svibnja ove godine, sredstvima Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva i sredstvima Primorsko-goranske županije. Cilj akcije bio je prikupiti sredstva u iznosu od 130.000 kuna koliko je bilo potrebno za postavljanje akrilne podloge na igralište te dvije pleksiglas table i dva zglobna obruča.

Projekt su financijski podržali: Grad Rijeka u iznosu od 40.000,00 kuna, Primorsko-goranska županija iznosom od 40.000,00 kuna te gospodarski subjekti koji su sudjelovanjem (kotizacijom) u Prvim gospodarskim igrama PGŽ-a donacijama omogućili dodatna financijska sredstva za akrilnu podlogu, odnosno nabavu pleksiglas tabli i zglobnih obruča, majica i medalje za sudionike igara, catering, iscrtavanje loga linija.

Dovršetkom projekta djeca koja treniraju košarku i rekreativci svakodnevno koriste obnovljeno igralište (50 – 100 djece sa zapadnog dijela grada koji treniraju košarku, te 100 – 200 rekreativaca sa Zameta i ostali građani Rijeke).

U 2019. godini održane su još jedne Gospodarske igre kako bi se prikupila sredstava za postavljanje tribine, klupica, koševa za smeće i oslikavanje zida na zapadnoj strani
igrališta. Ponovljena je prijava na projekt Riječki program lokalnog partnerstva kako bi se igralište osvijetlilo tijekom noći.

Ukupna vrijednost projekta provedenog u 2018. godini iznosi 143.200,00 kuna. U realizaciji
projekta sudjelovalo je 20 volontera, koji su odradili 400 volonterskih sati.

Uređenje dvorišta OŠ “Vladimir Gortan”

Projektom „Zajednica u kojoj živim, izvor znanja i stjecanja vještina“, što su ga inicirali Mjesni odbor Vojak i Vijeće roditelja Osnovne škole „Vladimir Gortan“ uređeno je dvorište škole u kojem će djelovati školska radionica za potrebe nastave i drugih školskih aktivnosti. Učionica na otvorenom u školskom vrtu dostupna je javnosti u svrhu edukacije, popularizacije ekološkog tradicionalnog uzgoja bilja (korištenog kao hrana, lijek ili ukras) i poticaja primjene takvog uzgoja  na okućnicama, vrtovima, terasama stanovnika.

Ukupno je 365 učenika OŠ „Vladimir Gortan“ bilo uključeno u akciju čišćenja kamenja nakon radova te u sadnji mediteranskog bilja i oplemenjivanju već postojećeg raslinja.

Učenici i djelatnici škole vodit će konstantnu brigu o uređenju školskog okoliša i održavanju zasađenog mediteranskog bilja te učionice na otvorenom. Planirano je trajno obogaćivanje okoliša škole različitim sadnicama i mediteranskim biljem.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.100,92 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 10 volontera, koji su odradili deset volonterskih sati.

Uređenja okoliša Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata

Projektom “Branitelji za branitelje” Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije uređena je zelena površina, okoliš i prilaz zgradi Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata u Ulici Braće Monjaca 5. Projektom je uređeno stepenište i okolne staze, postavljen stol i dvije klupe, a prostor je djelomično ograđen i hortikulturno oplemenjen. Osim neuređenosti okoliša, problem je predstavljao i nedostatak parkirališnih mjesta pa je projektom uređeno i parkiralište za korisnike Centra.

Realizacija projekta zahtijevala je najprije uklanjanje nepoželjne vegetacije ne velikoj površini u što se uključio izniman broj volontera (više od 60). Očistili su zaista veliku površinu (cca 5000m2) a kako bi novouređeni prostor mogao i u budućnosti biti mjesto druženja i boravka korisnika Centra i stanovnika. Budući da se zgrada nalazi na prometnom mjestu, oplemenjivanje njenog okoliša pridonijelo je uređenju cjelokupne ulice i kvarta.

Osobe uključene u projekt, kao i građani s područja kvarta, izrazili su odobravanje i pohvale. Sve Podružnice UDVDR-a koje su sudjelovale jako su zadovoljne učinjenim i izrazile su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu. U planu je uređenje parkiralište za invalide s donje strane zgrade od najmanje četiri parking mjesta, postavljanje dodatne ograde i oblaganje stupova fasadnom ciglom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 72.123,00 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 70 volontera, koji su odradili 476 volonterska sata.

Riječki program lokalnog partnerstva u 2018. godini

Projekti su ukupno vrijedni 449.489,57 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 220.231,57 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 229.258,00 kuna. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370.

Tijekom 2019. godine realizirano je ili se nalazi u realizaciji devet novih projekata, a uskoro se planira raspisivanje Poziva za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2019. godinu.