Listopad u Art kinu

U istom programu prikazuje se i češki film Ništa protiv ničega redatelja Petra Mareka koji sa svojom skupinom Midi Lidi potpisuje glazbu za film Marijine, u kojemu svi zajedno nastupaju i kao likovi. Ekipa hrvatskog filma tako će se za festivalsku nagradu natjecati ‘sama protiv sebe’, odnosno, konkurencija će im biti vlastiti kolege. Za utorak 05. srpnja najavljen je i zajednički češko-hrvatski party, kojim će ekipe oba filma proslaviti premijere u poznatom klubu Zombie u Karlovym Varyma. Petr Marek ugledni je filmaš, autor preko trideset kratkih i sedam cjelovečernjih filmova, te kompozitor glazbe, između ostaloga i za film Protektor koji je 2010. godine bio češki kandidat za Oscara.

Uz konkuriranje za službenu nagradu festivala, Marijine su ušle i u izbor za nagradu Europa Cinemas Label koju dodjeljuje ocjenjivački sud udruženja kino-prikazivača Europa Cinemas Network. Ovom nagradom stimulira se distribucija, promocija i duže prikazivanje filma u europskim kinima. Osim redateljice i scenaristice Željke Sukové na festivalu u Karlovym Varyma bit će prisutni i glumica Nina Violić, te snimatelj i montažer Aleš Suk.

Prije odlaska na festival u Karlovy Vary, Željka Suková i Aleš Suk predstavit će svoju umjetničku udrugu Ukus na desetom izdanju PechaKucha Night Zagreb, koja će se održati 30. lipnja, na igralištu osnovne škole Dr. Ivan Merz, Račkoga 4, u 20 sati.