Ovo natjecanje jedno je od tri velika veslačka natjecanja u Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja.

Natjecanje je održano u nekoliko različitih kategorija – studenti; mlađi kadeti; veterani i građani; juniorke B, juniorke A, seniorke A/B i lake seniorke A/B; seniori A/B i laki seniori A/B; kadeti A; juniori A i štafeta 4×500 metara.

Prema riječima direktora natjecanja Andreja Smilovića na natjecanju sudjeluju svi hrvatski veslački klubovi, nekoliko klubova iz Slovenije te jedan klub iz Bosne i Hercegovine. „S organizacijom ovog natjecanja krenuli smo prije 14 godina, tada je to bilo regionalno natjecanje, a danas je ono postalo referentno natjecanje za sve ozbiljne klubove i veslače iz Hrvatske i Slovenije“, kaže Smilović i dodaje kako je jedan od glavnih ciljeva natjecanja popularizirati veslanje među mladima. „Prije nekih 7, 8 godina pozvali smo braću Sinković, naše olimpijske pobjednike da sudjeluju na ovom natjecanju upravo iz razloga jer smo ih na neki način htjeli stavit u izlog, da ih mladi ljudi vide, da vide te vrhunske sportaše i da im oni budu i uzor i poticaj za bavljenje ovim sportom“, zaključio je Smilović.

Podršku sportašima došao je dati i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Organizatori četrnaestog izdanja Otvorenog prvenstva Hrvatske u ergometrima su Veslački klub Jadran i Hrvatski veslački savez.