Želite vidjeti kako su izgledali vojnici u kasnoj antici? Što su oni ovdje branili? Ili koje se životinje to skrivaju u našoj šumi? Dođite 1. rujna na Rimsku noć u Studeni pa se družite s rimskim vojnicima i arheolozima ili na Rimsku prirodoslovnu noć na Gumancu te upoznajte živi svijet koji okružuje ovaj kasno antički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum čije se zidine rastežu od Rijeke pa sve do Posočja u Sloveniji.

U sklopu projekta Claustra+ 1. rujna 2018. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju dva zanimljiva događanja – Rimsku noć u Studeni te Rimsku noć u prirodi na Gumancu. Događanja će oživjeti rimsku povijest kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na samoj lokaciji rimskog obrambenog zida u Studeni te upoznati posjetitelje s danas živućim svijetom koji taj sustav okružuje na malo udaljenijoj lokaciji na Gumancu.

Na Rimskoj noći u Studeni na lokalitetu Presika uz sam obrambeni zid kasnoantičkog sustava Claustra Alpium Iuliarum, očekuje nas bogat program koji uključuje druženje s kasnoantičkim vojnicima u vojničkom kampu, igre i radionice za djecu, dramska predstava Dramaca iz Guvera, dokumentarni film Claustra udruge Žmergo, upoznavanje antičkih zanata, te degustacija rimske hrane i pića. Na Gumancu će se pak predstaviti glavne karakteristike staništa koje je samo po sebi specifično u biološkom i geološkom smislu te životinjski svijet
u kasno ljeto, članovi Udruge za zaštitu šišmiša “Tragus” će održati edukativni program o šišmišima uz osluškivanje njihova glasanja uz pomoć detektora za šišmiše, a članovi Akademskog astronomskog društva iz Rijeke govoriti o nebeskim tijelima. Sudjelovanje u programu te degustacija rimske hrane i pića za sudionike su besplatni.

Svi zainteresirani isto tako mogu doći na akciju čišćenja zelenilom obraslom Claustru koju organizira Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka netom prije početka događanja u 15h na lokaciji Za presikom.

Program te upute za dolazak s vlastitim automobilom ili organiziranim autobusima možete pročitati na web i/ili FB stranicama Prirodoslovnog muzeja te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja ili se javiti direktno muzejima.

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum, kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA.