Od 3. do 12. rujna održat će se UNICEF-ova virtualna humanitarna utrka „Mliječna staza“, kojom se prikupljaju sredstva za usluge djeci s teškoćama u razvoju u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Nakon uspjeha prošlogodišnje virtualne utrke „Mliječna staza“, UNICEF nastavlja s Nacionalnom kampanjom za djecu s teškoćama u razvoju – “Pretvorimo teškoće u mogućnosti”. I ove godine utrka će biti virtualna, održavat će se na tisućama staza diljem Hrvatske, za jedan zajednički cilj – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti.

„U 2021. godini, želimo da se čuje što više glasova i prikupi što više sredstava za osiguravanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno, u nekima od najslabije razvijenih područja Hrvatske“, ističu u UNICEF-u.

U Hrvatskoj samo jedno dijete od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup uslugama dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije, dok je stanje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti još lošije, pa tamo u prosjeku samo jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama.

Humanitarna utrka Mliječna staza (foto: UNICEF Hrvatska)

Donacije za edukaciju i zapošljavanje stručnjaka i kupovinu potrebne opreme

Ta djeca nemaju adekvatnu podršku stručnjaka i mogućnost za razvoj, napredak i sudjelovanje u životu svojih zajednica, suočena su s preprekama i diskriminacijom te često ostaju isključena iz društva. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija dodatno pogoršala.

U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz pomoć tvrtki i građana UNICEF će utrkom Mliječna staza i kampanjom podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u krajevima Hrvatske gdje su takve usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži.

UNICEF će sredstva prikupljena od donacija uložiti u specijaliziranu edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za pružanje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške, dok će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osigurati zapošljavanje i premještanje stručnjaka, prostore za pružanje usluga te ostala tehnička i financijska sredstva.

Humanitarna utrka Mliječna staza (foto: UNICEF Hrvatska)

Simbolični kilometri i donacije za bolji život djece s teškoćama u Hrvatskoj

Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna, djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će putem aplikacije aplikaciju AtlasGO simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima.

Prijava se vrši odabirom startnog paketa na stranici mlijecnastaza.utrka.com. Broj startnih paketa Zlatna zvijezda (trkaća majica + medalja + sudjelovanje uz aplikaciju + donacija) ograničen je na 6 000. a kad ponestane paketa Zlatna zvijezda, sudjelovanje će biti moguće uz paket Zvijezda (sudjelovanje + donacija). Za sve koji zakasne s prijavom uz paket Zlatna zvijezda, u UNICEF-ovom web shopu mogu se kupiti trkaće majice prošlogodišnjih UNICEF-ovih utrka.

Dva tjedna prije početka utrke, već je prijavljeno 4000 sudionika koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Među brojnim prijavljenim sudionicima su i udruge koje rade s djecom s teškoćama, osobe s invaliditetom, obitelji i djeca s teškoćama te veliki broj sportaša, umjetnika, televizijskih lica, glumaca i drugih osoba iz javnog života.

Unutar aplikacije te na UNICEF-ovim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) moći će se pratiti tijek utrke, priče s tisuće staza te kilometre prikupljene za djecu s teškoćama.

(foto: UNICEF Hrvatska)