Odlične reakcije publike na prvo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance prošloga ljeta zapečatile su mu sudbinu – odmah je odlučeno da festival ide dalje! Drugi po redu Port of Dance od 30. 6. do 2. 7. u HKD na Sušaku i u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja dovodi domaće plesne umjetnike i međunarodnu selekciju plesne mreže Aerowaves, partnera festivala.

Festival u srijedu 30. 6. u 21 sat otvara Brazilka Poliana Lima, koreografkinja, plesačica i pedagoginja sa sjedištem u Madridu. Predstava Things move but they do not say anything održava se na pozornici HKD-a i predstavlja osam plesačica koje su kroz cijelu predstavu ograničene samo na jedno mjesto, od kud se upuštaju u beskrajne pokrete. Ustrajnost, otpor, identitet i različitost, teme su u srži koreografske strukture predstave, a hvata se i u koštac s gorućim pitanjem: koje je žensko mjesto u društvu u kojem živimo?

Things move... / Foto Alvaro Gómez Pidal

Things move but they do not say anything / Foto Alvaro Gómez Pidal

Četvrtak 1. 7. dan je za domaće plesne snage – s početkom u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja nastupa Riječanka Martina Hrlić Rogić  s predstavom Jezik kože. Martina je koreografkinja, plesačica i umjetnička ravnateljica Plesne grupe Flame, a predstava se posvećuje najvećem organu našega tijela i koži kao značajnoj i sveprisutnoj metafori u hrvatskom jeziku sa širokim spektrom značenja – 20 frazema hrvatskog jezika vezanih uz kožu izvedenih u jednoj koži.

Isti dan u HKD-u na Sušaku u 21 sat slijedi novi projekt nagrađivane hrvatske plesačice i koreografkinje Petre Hrašćanec i njene umjetničke organizacije 21:21, predstava SKUPA sa šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Projekt SKUPA je na prošlogodišnjem natječaju za koprodukciju mreže Pan-Adria, čiji je član i HKD na Sušaku, odabrana kao najbolja predstava.

Roselyne / Foto Vojtěch Brtnický

Roselyne / Foto Vojtěch Brtnický

U petak 2. 7. festival ponovno pleše na dvije lokacije. Predstava Roselyne autorice Cécile Da Costa na rasporedu je u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. U predstavi žena po imenu Roselyne traži svoje mjesto. Njezino mjesto u sobi, njezino mjesto u očima drugih, njezino mjesto u životu. Cécile Da Costa, umjetnica je s polja fizičkog kazališta i koreografije sa sjedištem u Pragu, a proglašena je plesačicom godine 2018. u Češkoj. U svom radu traži glasove koji mogu pokretati tijelo i tijela koja mogu pokretati glas.

Festival zatvara mađarski duo plesača i koreografa Cuhorka Emese & Csaba Molnár s predstavom Masterwork u 21 sat na pozornici HKD-a na Sušaku. Kulturne reference i hiroviti pokreti srž su dueta Masterwork. Razvijajući se kroz set vinjeta, ovaj komad istražuje načine na koje tijelo baca kulturna značenja i simbole projicirane na njega tijekom vremena.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 50 kn po predstavi moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstava na blagajni na mjestu događanja.

Festival Port of Dance održava se uz potporu plesne mreže Aerowaves, programa Europske unije Creative Europe, Acción Cultural Española, mreže Pan Adria, Pomorskog i povijesnog muzeaj Hrvatskog primorja i Rezidencije Kamov.

(Masterwork / Naslovna fotografija: Cuhorka Emese)

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije