Odlične reakcije publike na prvo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance prošloga ljeta zapečatile su mu sudbinu – odmah je odlučeno da festival ide dalje! Drugi po redu Port of Dance od 30. 6. do 2. 7. u HKD na Sušaku i u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja dovodi domaće plesne umjetnike i međunarodnu selekciju plesne mreže Aerowaves, partnera festivala.

Festival u srijedu 30. 6. u 21 sat otvara Brazilka Poliana Lima, koreografkinja, plesačica i pedagoginja sa sjedištem u Madridu. Predstava Things move but they do not say anything održava se na pozornici HKD-a i predstavlja osam plesačica koje su kroz cijelu predstavu ograničene samo na jedno mjesto, od kud se upuštaju u beskrajne pokrete. Ustrajnost, otpor, identitet i različitost, teme su u srži koreografske strukture predstave, a hvata se i u koštac s gorućim pitanjem: koje je žensko mjesto u društvu u kojem živimo?

Things move... / Foto Alvaro Gómez Pidal

Things move but they do not say anything / Foto Alvaro Gómez Pidal

Četvrtak 1. 7. dan je za domaće plesne snage – s početkom u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja nastupa Riječanka Martina Hrlić Rogić  s predstavom Jezik kože. Martina je koreografkinja, plesačica i umjetnička ravnateljica Plesne grupe Flame, a predstava se posvećuje najvećem organu našega tijela i koži kao značajnoj i sveprisutnoj metafori u hrvatskom jeziku sa širokim spektrom značenja – 20 frazema hrvatskog jezika vezanih uz kožu izvedenih u jednoj koži.

Isti dan u HKD-u na Sušaku u 21 sat slijedi novi projekt nagrađivane hrvatske plesačice i koreografkinje Petre Hrašćanec i njene umjetničke organizacije 21:21, predstava SKUPA sa šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Projekt SKUPA je na prošlogodišnjem natječaju za koprodukciju mreže Pan-Adria, čiji je član i HKD na Sušaku, odabrana kao najbolja predstava.

Roselyne / Foto Vojtěch Brtnický

Roselyne / Foto Vojtěch Brtnický

U petak 2. 7. festival ponovno pleše na dvije lokacije. Predstava Roselyne autorice Cécile Da Costa na rasporedu je u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. U predstavi žena po imenu Roselyne traži svoje mjesto. Njezino mjesto u sobi, njezino mjesto u očima drugih, njezino mjesto u životu. Cécile Da Costa, umjetnica je s polja fizičkog kazališta i koreografije sa sjedištem u Pragu, a proglašena je plesačicom godine 2018. u Češkoj. U svom radu traži glasove koji mogu pokretati tijelo i tijela koja mogu pokretati glas.

Festival zatvara mađarski duo plesača i koreografa Cuhorka Emese & Csaba Molnár s predstavom Masterwork u 21 sat na pozornici HKD-a na Sušaku. Kulturne reference i hiroviti pokreti srž su dueta Masterwork. Razvijajući se kroz set vinjeta, ovaj komad istražuje načine na koje tijelo baca kulturna značenja i simbole projicirane na njega tijekom vremena.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 50 kn po predstavi moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstava na blagajni na mjestu događanja.

Festival Port of Dance održava se uz potporu plesne mreže Aerowaves, programa Europske unije Creative Europe, Acción Cultural Española, mreže Pan Adria, Pomorskog i povijesnog muzeaj Hrvatskog primorja i Rezidencije Kamov.

(Masterwork / Naslovna fotografija: Cuhorka Emese)

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije