Kako je u uvodnom dijelu naveo književnik Zoran Ferić, riječ je o noći kad Jonathan Franzen dolazi u Zagreb, pa se priređuje tulum njemu u čast. Ferić je i jedan od likova romana, jedina stvarna osoba među ostalim fikcijskim likovima. Ti likovi pričaju priče tijekom noći, odnosi među njima su složeni, neki su u vezi, neki su u postupku razvoda, a neki se tamo zbližavaju i zaljubljuju, rekao je Glamuzina. Istaknuo je da ga tematski ponajviše zanimaju odnosi između muškaraca i žena te odnosi u obitelji.

“Ovaj roman je donekle komplementaran s mojim prvim romanom “Tri”, ali je i drugačiji, rekao je Glamuzina. Novi roman je bilo izazovno pisati, vodeći brigu o tome da čitatelj upamti imena svih likova te njihove karakteristike. U radnju se uvode svojim replikama, koje donose naznake njihove prepoznatljivosti, naveo je.

Drago Glamuzina je u razgovoru s Ferićem ustvrdio da pisac mora pisati o onome što ga zanima, istaknuvši da je najgore kad pisac piše nezainteresirano. “Ne može se pisati dobra literatura o onome što je udaljeno. S druge strane, bitno je naći svoj glas kojim se može najbolje oslikati ono što nas zanima”, zaključio je Glamuzina.

Ovaj roman objavio je ove godine V.B.Z. Glamuzina je objavio i knjigu pjesama “Mesari”, roman “Tri”, knjige pjesama “Je li to sve”, “Sami u toj šumi”, s fotografijama Stanka Abadžića, “Everest” i “Waiting For The Frogs To Fall”. Za “Mesare” je dobio Nagradu “Vladimir Nazor” za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman “Tri” dobio je nagradu Tportala za najbolji roman godine.

Od 2011. radi kao glavni urednik u izdavačkoj kući V.B.Z. Direktor je festivala Vrisak.

(Drago Glamuzina / Foto: Tanja Kanazir)