Predstavljanjem programa razvoja istraživačkih kompetencije djece i mladih te radionicama za osnovnoškolce Dom mladih Rijeka obilježava Dan izumitelja.

Svjetski dan izumitelja obilježava se u Europi 9. studenog kako bi se prisjetili nekih od najvećih svjetskih izumitelja koji su svojim inovativnim radom poboljšali naš svakodnevni život te potaknuli mlade vizionare da i dalje nastave mijenjati svijet svojim izumima.

Djelovanjem putem različitih programa i projekata Dom mladih veći dugi niz godina doprinosi poticanju izvrsnosti, inovativnosti i kreativnosti razvojem interaktivnih multimedijskih obrazovnih sadržaja s ciljem uključivanja mladih u kreativne i inovacijske aktivnosti“, kazao je na konferenciji za novinare Goran Gračanin, ravnatelj Doma mladih Rijeka, gradske ustanove koja se bavi organizacijom slobodnog vremena mladih.

Iva Ribarić, Goran Gračanin i Silvija Šikić

Iva Ribarić, Goran Gračanin i Silvija Šikić

Domu mladih status Europskog centra za darovitost

Dom mladih Rijeka nositelj je nekoliko programa i projekata čiji je glavni cilj pružanje poticanja i podrške koje pruža zajednici i polaznicima kako bi krenuli u vlastita istraživanja i izume. To su obogaćeni edukativni program za potencijalno darovitu djecu osnovnih škola Grada Rijeka „Igram se, Istražujem, Spoznajem”, kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore RInovatoRI te projekt „GAME HUB – razvoj kulture igranja društvenih igara”. Projekte su predstavile Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke te Silvija Šikić iz Doma mladih Rijeka.

Kvalitetno djelovanje na podršci darovitoj djeci i mladima prepoznala je i Europska mreža podrške centara darovitosti (The European Talent Support Network), dodijelivši u listopadu Domu mladih Rijeka status European Talent Point – Europskog centra za darovitost. Mreža broji preko 25 centara darovitosti u Europi i više od 400 centara u svijetu, nudeći bogat izvor primjera dobre prakse i mogućnosti suradnje u primjeni najnovijih spoznaja iz područja darovitosti. Status Europskog centra za darovitost omogućava Domu mladih povezivanje i suradnju s drugim europskim centrima, unaprjeđujući rad i podršku koju Dom mladih pruža darovitoj djeci, pritom ostvarujući jedan od strateških ciljeva ustanove.

U povodu Dana izumitelja Dom mladih danas organizira tri besplatne radionice za osnovnoškolce. Radi se o modelarskoj radionicu te radionici 3D printanja, a osnovnoškolci će imati priliku zaigrati i edukativno-stratešku igru RiRoute.

Modelarska radionica u Domu mladih

Modelarska radionica u Domu mladih

Programi za osnovnoškolce – poticanje darovitosti i poduzetništva

Projekt „Igram se, istražujem, spoznajem” ima za cilj uspostaviti temelj sustavne brige o darovitim učenicima grada Rijeke. Grad Rijeka je kao nositelja projekta imenovao Dom mladih, dok se cjelokupni projekt odvija u suradnji s Centrom za poticanje darovitosti Rijeka, Učiteljskim, kao i Filozofskim fakultetom u Rijeci te s 13 osnovnih škola grada Rijeke. Pilot projekt provodi se u nekoliko faza.

Nakon prve faze okupljanja članova radne skupine te osmišljavanja kostura programa koji se teorijski naslanja na pristup psihologa Josepha Renzullija i njegovog modela (Schoolwide Enrichment Model – SEM), utvrđen je i proveden identifikacijski postupak. Postupak identifikacije proveden je od strane psihologa u svim 5. razredima 13 osnovnih škola u projektu. Učenici koji su ostvarili 25% najboljih rezultata upućeni su u radionice koje svojim programom potiču razvijanje njihovog potencijala. Organizirane su radionice umjetničkog, prirodoslovnog, tehničkog i društveno-humanističkog područja koje se odvijaju svake druge subote od prosinca 2019. godine, s pauzom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Program RlnovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola koji žele steći osnovna znanja o poduzetništvu. Cilj programa je razvoj poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture mladih kroz edukacije iz tematskih područja vezanih uz poduzetništvo, neposredni uvid u poduzetničku praksu te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Provodi se u tri programske cjeline: redovni cjelogodišnji program, Vikend škola poduzetništva i Summer Rlnnovation Lab, s preko 550 polaznika u tri programska pravca dosad.

RlnovatoRI stječu osnovna znanja o svijetu poduzetništva i marketingu, uče poslovno komunicirati i prezentirati, upoznaju rad uspješnih lokalnih poduzeća kroz organizirane posjete gdje dobivaju zadatak/problem i predlažu rješenja te ga sami predstavljaju predstavnicima poduzeća. Osim toga, RlnovatoRI idu na tematske izlete, slušaju stručna predavanja i goste, posjećuju predavanja i tribine vezane za poduzetništvo, razvoj i inovacije te osmišljavaju vlastitu poslovnu ideju i razvijaju svoj ‘startup’ projekt.

RInovatoRI u posjetu tvrtki JGL

RInovatoRI u posjetu tvrtki JGL

U prosincu 2019. program RlnovatoRI proglašen je nacionalnim dobitnikom Europske nagrade za promicanje poduzetništva u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha. Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo.

Igranje društvenih igara razvija apstraktno razmišljanje

Projekt “Razvoj kulture igranja društvenih igara – GAME HUB” stvoren je kako bi odgovorio na potrebu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje mladih putem poticanja kreativnih industrija, promicanja poduzetničke kulture kao i sveukupne kvalitete svakodnevnog života kroz kulturu i razvoj. Cilj projekta je razviti kulturu igranja društvenih igara u svrhu poticanj kreativno-apstraktnog mišljenja i sociokognitivnih vještina djece i mladih. Projekt je podržan i sufinanciran od strane Poslovnog kluba PartneRi.

Projekt ima dvostruku ulogu. S jedne strane razvija novu društvenu igru koja kao društvena inovacija odgovara na potrebe spajanja stvaralaštva i umjetnosti s novim tehnologijama. Edukativno-strateška igra RiRoute nastala je u sklopu programa Vikend škole poduzetništva 2019. unutar programa RlnovatoRI, osmišljena od osnovnoškolaca za osnovnoškolce, a unutar ovog projekta je testirana, dorađena i tiskana. S druge strane, projekt ima za cilj omogućiti kontinuirano odvijanje igranja modernih društvenih igara u Domu mladih za djecu i mlade, ali i za građane različitih dobi. Moderne društvene igre osim što su zabavne, razvijaju apstraktno razmišljanje i kognitivno-socijalne vještine, na taj način ostvarujući pozitivan društveni učinak u lokalnoj zajednici.

Više o projektima na mrežnim stranicama Doma mladih Rijeka.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije