Onaj pristojni

Dokumentarac Onaj pristojni hrvatska je publika imala prilike vidjeti jedino na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Njegova je važnost međutim velika: osim što donosi dosad manje poznate ili nepoznate intimne detalje o arhitektu koncepta holokausta, zapovjedniku SS-a i Gestapoa, i ministru unutrašnjih poslova u Hitlerovoj vladi Heinrichu Himmleru, film pridonosi boljem razumijevanju poznate teze Hanne Arendt o banalnosti zla.

Onaj pristojniRedateljica Vanessa Lapa, Belgijanka s izraelskom adresom, došla je u posjed stotina privatnih Himmlerovih pisama, dnevničkih zapisa i fotografija. Riječ je o materijalu koji su američki vojnici zaplijenili iz Himmlerove obiteljske kuće 1945., dva tjedna prije nego li će Himmler počiniti samoubojstvo. Dio je tih materijala nestao, da bi se 40 godina kasnije pojavio u Tel Avivu, pod jednim krevetom.

Kad je došla u posjed materijala, redateljica se prihvatila opsežnog istraživačkog posla a među istraživačima je bila i Himmlerova nećakinja Katrin koja je kasnije na temelju svog sedmogodišnjeg istraživanja napisala knjigu. Temeljito je istraživanje rezultiralo fascinantnim filmom, premijerno prikazanim na Berlinaleu, koji nam omogućuje da zavirimo „u Himmlera intimno“, u njegov odnos sa suprugom, kćerkom, ljubavnicom, te s nacijom koju je vjerojatno od svih njih volio najviše.
Ulaznice za projekciju kupuju se na blagajni kazališta.