Impresivan redateljski prvijenac Hua Boa tematizira filozofski potkovan i meditativan pokušaj bijega
od problematičnog života u maloj sredini. Istog dana u 20 sati slijedi hrvatski dokumentarac Na vodi Gordana Devića o životu u Sisku kojem je žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu dodijelio posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata“.

Drugog dana festivala, s početkom u 16.30, igra brazilski dokumentarac Proces koji prati priču o političkoj izdaji i farsi postupka protiv opozvane predsjednice Dilme Rousseff. Nagrađivana redateljica Maria Ramos svoj analitički i opservacijski pogled bez komentara upućuje u strukture moći, političku
propagandu i zakulisne detalje koji rijetko dolaze do očiju javnosti. U 19 sati slijedi predstavnik tzv. ‘slow cinema’ struje – libanonski Yara Abbasa Fahdela koji govori o ostanku u libanonskom mjestu iz kojeg je većina stanovništva iselila. Najnoviji film cijenjenog dokumentarnog autora Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu, o grupi mladih migranata koji svoj novi početak stvaraju u Beču, svoju riječku premijeru ima istog dana u 21 sat.

Trećeg dana HRFF-a, 8. prosinca, u doksu Crna mater poznati ulični fotograf i redatelj Khalik Allah gledatelje vodi na poetično putovanje otkrivanja Jamajke. Kroz užurbanu metropolu i mirne ruralne dijelove, Allah prikazuje niz živopisnih likova čija iskrena svjedočanstva stvaraju polifonu simfoniju,
suprotstavljenu kolažu upečatljivih, prodornih portreta. Film je na programu u 17 sati. Triler Josephine Decker Madelineina Madeline, s početkom u 19 sati, tematizira istovremeno iscjeljujuću i potencijalno destruktivnu moć izvedbe, koja se otkriva kroz igru s ulogama i identitetima. Dan zaključuje dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie Ne diraj! koji je na programu u 21 sat.

Posljednji dan festivala rezerviran je za bogato nagrađivani dokumentarac Daleko sazviježđe koji vodi u
istanbulski dom za umirovljenike, gdje vremešni stanovnici bogatog životnog iskustva pred kamerom uživaju svojih pet minuta slave. Projekcija je zakazana u 17 sati. Slijedi Godardov Kaleidoskop u 19 sati, esejistički film koji predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas, nastavljajući njegovo ontološko istraživanje povijesti pokretne slike. Festival zaključuje izvanredna znanstvenofantastična drama cijenjene francuske redateljice Claire Denis Misija duboki svemir s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Film je na programu u 21 sat.

Ulaz je na sve projekcije u sklopu Human Rights Film Festivala slobodan.

Više na: www.art-kino.org