„Kao što se jedan naš programski pravac zove Luka različitosti, tako je i riječka glazbena scena specifična, pa tako upravo zbog svoje raznolikosti imamo veliki velik broj dobitnika Porina u različitim glazbenim kategorijama na što smo jako ponosni“, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Naglašavajući dobru dosadašnju suradnju s HRT-om, Obersnel je dodao kako će, vjerujući dosadašnjim izvrsnim iskustvima, produkcija ovogodišnjeg Porina biti izuzetna.

Zadovoljstvo povratkom Porina u Rijeku izrazili su i župan Zlatko Komadina, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te predsjednik UO Porina Frano Đurović.

Vojko Obersnel, Kazimir Bačić i Irena Peršić Živadinov

Vojko Obersnel, Kazimir Bačić i Irena Peršić Živadinov

26. izdanje Glazbene nagrade Porin službeno je započelo pozivom za nominacije na koji su snimke i izdanja, uz diskografske kuće mogli prijaviti autori, izvođači, novinari i glazbene institucije te svi zainteresirani dionici hrvatske glazbe.

Prema riječima Ivane Martinac, glavne tajnice Porina, na objavljeni poziv za Pjesmu godine prijavljeno je 300 pjesama, a za album godine 110 naslova, odnosno ukupno preko 800 snimaka i 240 albuma za ukupno 36 kategorija. Nakon što stručne komisije koje čine glazbenici, glazbeni pisci, glazbeni urednici, tonski snimatelji, odnosno svi koji sudjeluju u stvaranju glazbenog izdanja, ili su na drugi način profesionalno povezani s njim, preslušaju i obrade pristigle prijave, izdat će se knjižica i krenut će prvi krug glasovanja.

Utemeljitelji Porina su Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Hrvatska glazbena unija (HGU) i Hrvatska radiotelevizija.