Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5.12., Međunarodnog dana volontera dodijelili su nagradu „Volonteri godine“ za 2020. godinu.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, s ciljem obraćanja pažnje na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagrađene su i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama – “Organizator volontiranja 2020.” Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važna karika u razvoju volonterstva. Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Online dodjela nagrade Volonteri godine 2020

Online dodjela nagrade Volonteri godine 2020

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana “Možemo zajedno volontiranjem”

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera je “Možemo zajedno volontiranjem” referirajući se na ogroman utjecaj u zajednici koji volonterke i volonteri imaju u kriznim situacijama poput trenutne u kojoj se nalazimo. Istraživanja pokazuju da one zajednice u kojima se ulaže u razvoj volonterstva imaju veću otpornost i bolji odgovor na razne krizne situacije. Volonterke i volonteri uključuju se u olakšavanje raznih kriza ali će značajnu ulogu imati i u postkriznom razdoblju kako bi pružali podršku onima koji će posljedice krize značajnije osjetiti u svojim životima. Udruga za razvoj civilnog društva SMART zahvaljuje svim volonterkama i volonterima koji su se uključili u olakšavanje trenutne zdravstvene krize prema njihovim mogućnostima i time ukazali koliko je važno graditi zajednice temeljene na solidarnosti, uključivosti i brizi za drugoga, vaš je doprinos zaista neprocjenjiv.

Nagrade Grada Rijeke i Udruge SMART Mirjani Pucić, Snežani Mamuli i Ivanu Šušku

Ove izazovne godine dodjelu smo održali u online okruženju, a nagrade su simbolično uručili zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Mirjana Pucić, Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat, Snežana Mamula, Centar za kulturu dijaloga i Ivan Šušak, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Nagrade Primorsko-goranske županije i SMART-a primili su Vesna Štemberger, Udruga žena operiranih dojki Nada, Rijeka, Luis Ferderber, Srednja škola Delnice i Bruno Brautović, Udruga za terapijsko jahanje Pegaz.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2020.” uručena je Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada “Školski volonterski klub 2020., dodijeljena je Osnovnoj školi Eugen Kumičić Rijeka.

Kratki filmovi o ovogodišnim dobitnicima mogu se pronaći na Youtube kanalu Voloteri godine

Kratki filmovi o ovogodišnim dobitnicima mogu se pronaći na Youtube kanalu Voloteri godine

Na Youtube kanalu Volonteri godine mogu se pronaći kratki filmovi o nagrađenima.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART koje su dobili Amra Ramić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku), Marko Laća (Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter), Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Učenički dom ŽTŠ Moravice, Učenički dom Lovran, Srednja škola Delnice, Ugostiteljska škola Opatija , Osnovna škola Centar Rijeka, Osnovna škola Nikola Tesla Rijeka.

Online izložba o volontiranju kao jednom od najsnažnijih elemenata koji doprinose osobnom i društvenom razvoju

S obzirom na okolnosti, na Facebook stranici Volonterskog centra Udruge SMART moguće je pogledati online izložbu koja je inspirirana nagrađenim i pohvaljenim volonterima i organizatorima volontiranja, ali i svima onima koji su potiho i „nevidljivo“ zakoračili u volonterstvo, ostavljajući snažan trag u onima kojima su pomogli. Inspirirana je i našim radom, našom motivacijom i naporima da volontiranje učinimo vidljivim, važnim, vrednovanim, vezivnim tkivom zajednice.

Vjerujući i promičući volontiranje kao jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose osobnom i društvenom razvoju, Volonterski centar svoj prethodni rad predstavlja kroz retrospektivu razvoja nagrade „Volonteri godine“, ali i različite varijacije kroz koje se volontiranje manifestira, od volontiranja u ustanovama socijalne skrbi, volontiranja starijih osoba i utjecaja na zdravlje, inkluzivnog volontiranja, volontiranja kao osobnog i profesionalnog razvoja te školskog volontiranja i volontiranja mladih.