Djevojčicama, učenicama viših razreda osnovnih škola, u dispenzerima postavljenim u školskim toaletima sada su dostupni dnevni i noćni higijenski ulošci te ih mogu koristiti prema svojim potrebama bez posredništva razrednika ili drugih zaposlenika škole.

Ovim projektom vrijednim 165.805,00 kuna za razdoblje jedne kalendarske godine Grada Rijeka je dao proaktivan odgovor na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila javnosti tijekom prošle godine, a u kojem je naveden čitav niz rezultata koji upućuju na nedostupnost higijenskih potrepština.

U predstavljanju projekta ove inicijative, održanom u Osnovnoj školi Trsat, sudjelovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, ravnateljica Osnovne škole Trsat Sonja Lefler, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinela Matejčić i voditeljica prodaje u VIOLETI, Irena Matić.

Prezentacija projekta besplatnih higijenskih uložaka u osnovnim školama Grada Rijeke

Prezentacija projekta održana je u Osnovnoj školi Trsat

Istraživanje udruge PaRiter, provedeno koncem 2020. godine na uzorku od 6.084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, pokazalo je, naime, da i Hrvatska spada u skupinu zemalja u kojoj vlada menstrualno siromaštvo.

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 % građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih uopće si ne može priuštiti uloške.

Krpan: Nadam se da će se inicijativa proširiti i na druge gradove

„Iznenadili su me rezultati ovog istraživanja i odlučili smo na problem proaktivno reagirati“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i dodala kako su išli u smjeru toga da higijenske potrepštine budu dostupne svim djevojčicama osnovnih škola, a ne samo onima koje spadaju u socijalno ugrožene skupine. „Također smatramo i kako bi trebalo smanjiti PDV na menstrualne higijenske potrepštine, jer je nedopustivo da si ih u 21. stoljeću zbog financijskih nemogućnosti neke žene ne mogu priuštiti. Nadam se da će se ova inicijativa proširiti i na ostale gradove u Hrvatskoj“, rekla je Krpan i dotaknula se najavljenog uvođenja zdravstvenog odgoja u program osnovnih škola.

„Na iskustvu dobre prakse Građanskog odgoja i obrazovanja želimo do kraja našeg mandata po istom principu u škole uvesti i zdravstveni odgoj jer smo stajališta kako s mladim ljudima treba razgovarati o zdravstvenim temama. Dio tog programa bio bi i seksualni odgoj budući da je riječ o temi koja djeci može biti neugodna za razgovarati o njoj sa svojim roditeljima, a bitno je i da o toj tematici budu educirani“, zaključila je Sandra Krpan.

Prezentacija projekta besplatnih higijenskih uložaka u osnovnim školama Grada Rijeke

Dispenzeri s higijenskim ulošcima postavljeni su u WC-ima osnovnih škola Grada Rijeke

Zadovoljna reakcijom Grada Rijeke na ovaj problem je i Marinela Matejčić iz udruge PaRiter koja se osvrnula na mogućnost smanjenja PDV-a na menstrualne potrepštine rekavši kako je udruga krajem prošle godine provela peticiju za smanjenje poreza, koju je potpisalo 24 000 ljudi i koju namjeravaju dostaviti Vladi Republike Hrvatske prije sljedećeg izglasavanja o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine koji bi trebao biti izglasan u Saboru u prvoj polovici ove godine. „Ostaje nam za vidjeti hoće li vladajući pokazati da su u stanju biti primjer dobre prakse po pitanju ove problematike i samoinicijativno smanjiti porez ili će čekati nalog od strane Europske komisije da to učine“, rekla je Matejčić.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović također je uputio apel Vladi Republike Hrvatske da se smanji porez na ove proizvode. „Mi smo u Rijeci prepoznali da problem očito postoji i brzo smo i učinkovito reagirali. Vjerujem kako smo ovim potezom, osim financijskog olakšanja, doprinijeli i tome da se o ovoj temi više i otvorenije razgovara i nadam se da će se i ovaj projekt koji je Rijeka provela među prvima u Hrvatskoj nastaviti širiti dalje na ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave diljem Hrvatske“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Istraživanje PaRitera: Hrvatska je zemlja menstrualnog siromaštva

Prema istraživanju udruge PaRiter, više od trećine ispitanica (36,4 %) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8,3 posto navodi da je to često dok 28,1% navodi  ponekad. Više od 10 % ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština koje su potrebne da bi ih mogle promijeniti kad god žele (11,9 %), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine. Njih 10 % bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje menstrualne boli, a 8,8 % je navelo da im se događa situacija da uložak (tampon) ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Manji udio ispitanica bio je u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4,7 %).

Prezentacija projekta besplatnih higijenskih uložaka u osnovnim školama Grada Rijeke

Marinela Matejčić, Sandra Krpan, Marko Filipović, Irena MAtić, Goran Palčevski, Sanda Sušanj i Sonja Lefler

Valja istaknuti da su brojne žene  u Hrvatskoj zapravo žrtve menstrualnog siromaštva. Svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko 8000 kuna PDV-a na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Brojne europske zemlje imaju niži PDV na ove potrepštine, a Europski parlament još 2019. godine usvojio je rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Riječkim programom osigurani ulošci za sve učenice viših razreda

Objedinjeni postupak za nabavu higijenskih uložaka za oko 2300 učenica riječkih osnovnih škola, proveo je Odjel gradske uprave za provedbu javne nabave tijekom prosinca 2021. godine. Na natječaj se javila tvrtka Violeta d.o.o kao jedini ponuditelj.

Nabavljene su dvije vrste higijenskih uložaka, odnosno dnevni i noćni ulošci, kao i pripadajući dispenzeri koji su montirani u školske toalete.

Dinamika isporuke higijenskih uložaka odvijat će se sukcesivno, u pravilu jednom mjesečno, a u slučaju potrebe i češće. Držači, odnosno dispenzeri dostavljeni su s prvom isporukom higijenskih uložaka, a u slučaju potrebe mogu se promijeniti i tijekom trajanja ugovora.

Ovaj projekt samo je jedan korak Grada Rijeke u cilju rješavanju rastućeg problema menstrualnog siromaštva i rodne ravnopravnosti, što nažalost ponajviše primarno utječe na najranjivije članice našeg društva.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije