Radovi na uređenju Dječjoj kući krenuli su sredinom ožujka. Od nekadašnje ciglene kuće ostali su samo vanjski zidovi, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu. Trenutno se izvode radovi na učvršćivanju konstrukcije, a sve kako bi se unutar postojećih zidova mogla umetnuti nova zgrada, „kuća u kući“, koju je osmislio riječki arhitekt Saša Randić.

Posebnu zanimljivost prostoru dat će svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini. Rekonstrukcija će stajati 41,7 milijuna kn, a radove izvodi tvrtka ING-GRAD.

Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija. Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak, a kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom MMSU-a, a na drugom katu radioničke prostorije. Treći kat Dječje kuće zauzet će Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dva i pol puta veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove. I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni i otvoreni prostori namijenjeni radioničkom radu.

Prva takve vrste u Hrvatskoj, dječja kuća ugostit će niz programa namijenjenih djeci od 0 do 12 godina, a kultura u Dječjoj kući sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Za uzrast do 12 godina

Izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, slatko interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, terapeutsko kazalište i posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije dječjih filmova… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju. Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno.

Iako dječja kuća još nije sagrađena, ono što će se u njoj događati već postoji – projekti Tobogan Brickzine, Tjedan dobre dječje kuće, kao i svi nebrojeni projekti u sklopu EPK projekta, a vezani uz Dječju kuću, već simboliziraju ono što će  se u njoj odvijati. Tako će u ovogodišnjem, trećem izdanju Festivala Tobogan uz predstave, filmove, radionice i šetnje prirodom, mali (i oni nešto veći) superjunaci imati priliku izraditi svoj plašt i masku, djeca i mali imat će priliku razgovarati sa španjolskim umjetnikom koji izrađuje instalacije od
smeća ili pak sudjelovati u izradi puzzli koje će, posložene i fotografirane iz zraka, postati Toboganova virtualna razglednica.