U sklopu manifestacije “Europski tjedan mobilnosti” svake godine privremeno se zatvara jedna gradska prometnica i pretvara se u pješačku zonu kako bi se ukazalo na značaj smanjenja prometa u centru grada i samoj urbanoj jezgri. Tako će ove godine sljedeća tri tjedna, od 8. do 29. rujna, za automobile biti zatvorena južna dionica Ciottine ulice, od raskrižja s Ulicom Ivana Pavla II. do raskrižja s Jadranskim trgom.

Cilj ovogodišnjeg duljeg zatvaranja je stvaranje novih prometnih navika građana u njezinom zaobilaženju, provođenje potrebnih mjerenja za izradu elaborata prometne reorganizacije sustava Ciottina ulica – Dežmanova ulica – Barčićeva ulica – Jadranski trg, te analiza prometnog intenziteta.

Naime, prošle godine „Dan bez automobila“ je bio obilježen zatvaranjem donjeg dijela Ciottine ulice
(od Kapucinske crkve do Barčićeve ulice). Prošlogodišnji zahvat građani su pozitivno prihvatili te
su u provedenoj anketi izjavili kako bi voljeli u budućnosti da to postane trajno.

Korisnici parkirališta u tom dijelu grada svoja vozila moći će parkirati na lokaciji HŽ Žabica, a zbog nove regulacije prometa, vozači se upućuju na korištenje obilaznog pravca Ciottina (sjeverna dionica) – Ivana
Pavla II – Barčićeva – Jadranski trg.

Sam Europski tjedan mobilnosti Grad Rijeka obilježavat će u periodu od 16. do 22. rujna 2018. godine. Ovom manifestacijom promovira se održiva mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama.

Tema ovogodišnjeg tjedna je „Mix and Move“, odnosno „Podijeli se, pokreni se“ kojom se građane poziva na promišljanje o upotrebi održivih i ekološki prihvatljivijih oblika kretanja poput korištenja javnog prijevoza, „car sharing“ modela, bicikala i drugih ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava te njihovog međusobnog kombiniranja.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Europskog tjedna mobilnosti.

Kalendar događanja