Kalendar za van

SKC već tradicionalno kreira godišnje kalendare, a besplatni primjerak za ovu godinu moći će se preuzeti u Galeriji SKC, Kružna 8, ovaj petak, 15. siječnja u 17 sati.

Ovogodišnji kalendar nastavak je projekta „Rodom u koprive“ čije su autorice sad već diplomirane studentice Petra Čargonja (FFRI) i Elena Apostolovski (APURI). Čine ga radovi trinaest autorica, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti, koje ilustriraju različite aspekte vlastitog postojanja – tjelesnog, društvenog, političkog i emocionalnog. Umjetnice kroz različite ilustracije prikazuju puninu ženskog životnog iskustva te se suprotstavljaju zadatim stereotipima i tuđim normama. Ovogodišnji SKC-ov kalendar nastavak je težnje za vizualnom kulturom oslobođenom od objektivizacije ženskih egzistencija.

Izložba Svjetovi Gaie Radić

Izložba Svjetovi Gaie Radić

Serija vizuala Gaie Radić pod nazivom „Svjetovi“

U Galeriji SKC od ovog vikenda moći će se pogledati izložba „Svjetovi”, mlade umjetnice Gaie Radić. Otvorenje je u subotu, 16. siječnja s početkom u 19 sati, a posjetitelji će ju moći razgledati do 22. siječnja u radnom vremenu Galerije. Izložba „Svjetovi” naziv je za seriju vizuala. Izvorno je nastala nakon istraživanja u kojem je autorica intervjuirala dvadesetak osoba različite dobi, spola i životnih priča. Tema intervjua je bila kako vide svoj um kada bi ga morali zamisliti u obliku fizičkog prostora. Opise koje je povratno dobila, upotrijebila je kao narativni materijal za kreiranje digitalnih prikaza tih istih metafizičkih prostora.

Gaia Radić, devetnaestogodišnja multimedijska umjetnica rodom iz Pule. Studira na arhitekturu u Ljubljani pri Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. U svom umjetničkom radu primarno se koristi digitalnim medijima, kao što su 3D modeliranje i animacija te u svom fokusu drži oblikovanje prostora.

zložba je dio projekta kojeg  (su)financira Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.