Visoka temperatura, termometar

DHMZ je u Zagrebu danas zabilježio i jedan maksimum. Naime, jutros u 7 sati na mjernoj postaji Maksimir izmjereno je 20 Celzijevih stupnjeva što je najviša temperatura zraka izmjerena na današnji dan, 5. studenoga, od 1961. godine.

Prema dosadašnjim mjerenjima, na taj dan u 7 sati ujutro, maksimalna izmjerena temperatura zraka bila je 13,8 stupnjeva Celzijevih, izjavio je za Hinu dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović.

Inače, najviša dnevna temperatura zraka u mjesecu studenome, viša od 20 Celzijevih stupnjeva, izmjerena je na postaji Zagreb Maksimir i prošle godine, te 2010., 2008., 2006., 2003. i 2002. godine, a i 2000. je također izmjerena temperatura zraka u studenome bila viša od 20 stupnjeva Celzijevih, istaknuo je Dragojlović.

U Zagrebu je danas u 10 sati, na mjernoj postaji Maksimir izmjereno 22,8 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ za Hrvatsku danas prognozira umjereno do pretežno oblačno povremeno s kišom i grmljavinom. Mjestimice obilnija kiša na sjevernom Jadranu te u Gorskome kotaru i Lici. Vjetar umjeren i jak jugozapadni, poslijepodne će okrenuti na sjeveroistočni uz osjetno zahladnjenje. Na Jadranu jako i olujno jugo i jugozapadnjak, prema kraju dana u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 Celzijevih stupnjeva.

U DHMZ-u za sutra prognoziraju djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, još mjestimice s kišom, te hladnije nego danas. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjeren do jak zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 9 stupnjeva Celzija, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.