Uz intendanta Marina Blaževića i ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajca Filipa Faka, novu koncertnu sezonu najavili su i šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra maestro Valentin Egel, proslavljena sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling, tenor Jan Vacík, kao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine – Industrije nafte d.d., generalnog pokrovitelja Riječkog simfonijskog orkestra.

Gradonačelnik Filipović zahvalio je Ini na strateškoj podršci riječkom kazalištu i prepoznavanju važnosti kulture i u pandemijskim vremenima, a intendantu i članovima Riječkog simfonijskog orkestra na izrazito kvalitetno osmišljenom koncertnom programu.

„Nadam se da će se publika u što većem broju vratiti u kazalište, naravno koliko to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali. Koncertna sezona nudi deset vrhunskih izvedbi, kako gostovanja tako i novih suradnji. Drago mi je da naše kazalište ostaje otvoreno i slobodno kazalište, kako smo se i dičili prethodnih godina, posebice u 2020. godini, kada je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine – Industrije nafte d.d., istaknula je kako je Ini izuzetno važna podrška zajednice u kojoj djeluju i u kojoj provode jednu od najvećih investicija u povijesti tvrtke. Cijelu koncertnu sezonu pratit će i danas premijerno izveden spot koji su članovi Riječkog simfonijskog orkestra snimili u Ininoj rafineriji nafte u Rijeci. Riječ je o spotu autorice Fanni Tutek Hajnal koji se temelji na ideji Rijeke kao grada kulture i industrije te promovira njihovu suradnju.

Najavljena nova koncertna sezona Riječkog simfonijskog orkestra

Sezonu otvara njemačka sopranistica Maida Hundeling

Koncertna sezona započinje u subotu, 2. listopada, a otvara je fenomenalna njemačka sopranistica Maida Hundeling, koju je riječka publika upoznala i slavila kao Elektru, Izoldu, Aidu i Toscu. Počasna članica riječke Opere riječku publiku će impresionirati izvedbama kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa, uz Riječki simfonijski orkestar kojim će ravnati šef dirigent Valentin Egel.

Maida Hundeling je istaknula koliko se raduje koncertu kojem je tema ljubav, i to različiti aspekti ljubavi. “Iako je program iznimno zahtjevan i za mene i za orkestar, moram citirati našeg prijatelja Villea Matvejeffa koji je rekao: Zašto raditi nešto manje impresivno, ako imamo snage za nove početke, za nova rođenja…”

U listopadu će u suradnji s Riječkim opernim zborom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, simfonijski orkestar pod ravnanjem glavnog gostujućeg dirigenta u ovoj sezoni Philippa von Steinaeckera izvesti Verdijev Requiem. U siječnju će se suradnji pridružiti i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te izvesti Mahlerovu Drugu simfoniju – „Uskrsnuće“. Von Steinaecker ravnat će i koncertom u travnju, kada će Riječki simfonijski orkestar u suradnji s Riječkim opernim zborom izvesti „Bachovu po Mateju“.

U prosincu će violinist Anton Kyrylov, dugogodišnji koncertni majstor Riječkog simfonijskog orkestra, izvesti svoj prvi solistički koncert. Pod ravnanjem dirigenta  Egela izvest će djela Beethovena, Brucha i Čajkovskog. Solistički koncert će u veljači održati i violinist Niklas Liepe, koji pod dirigentskom palicom Egela izvodi djela ruskih skladatelja Ljadova, Prokofjeva i Rahmanjinova. Solistički koncert na električnoj bas-gitari s djelima Sibeliusa i Lutosławskog te vlastitim djelima pod ravnanjem Ville Matvejeffa izvest će Lauri Porra.

Za grand finale solo koncert prvog violončela Berlinske filharmonije

Novogodišnji koncert pod nazivom „1001 noć“ donosi program u kojem će se pod ravnanjem dirigenta Egela ispreplitati bajkoviti elementi sa standardnim novogodišnjim programom – valcerima, polkama i marševima. Egel će dirigirati i na svibanjskim koncertom na čijem su programu djela Brahmsa i Haydna.

Grand finale koncertne sezone predstavlja solo koncert Bruna Delepelaira, prvog violončelista Berlinske filharmonije, jednog od najboljih orkestara na svijetu. Pod ravnanjem Egela, Delepelair će izvesti djela Mahlera i Elgara, ali i praizvesti vlastito djelo.

Maestro Valentin Egel pozvao je publiku da se uvjeri kako će se nakon koncerata kući vraćati s mišlju: “Da, zbog ovakvih se trenutaka osjećamo kao istinska ljudska bića”. Egel je istaknuo dva vrhunca sezone: subotnji nastup iznimne solistice Maide Hundeling, “jednog od najjačih glasova našeg vremena” te umjetnice divne osobnosti; i iznimnu čast što je vrhunski svjetski glazbenik, Bruno Delepelaire, svoje novo djelo napisao upravo inspiriran Rijekom.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije