Udruga Koga briga u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka i tvrtkom Novi turizam ove godine organizira i dodatan program pa će tako manifestacija započeti već ujutro akcijom dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati od 9 do 12 sati u prostoru press centra stadiona Kantrida.

„Pozivam sve ljude da nam se pridruže na ovoj akciji, pogotovo nove darivatelje krvi. Ovo je prilika da zajednički pomognemo našem KBC-u u ovim ljetnim mjesecima kada su zalihe krvi jako potrebne, ali nažalost prilično slabe“, poručio je predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa, Ivo Vidotto. Za sve darivatelje krvi osiguran je i obrok.

Kuhanje brudeta započet će u popodnevnim satima, točnije u 17 sati, a za titulu najboljih natjecat će se među ostalima ekipe Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza, Crvenog križa, Grada Kastva, Pehlinarska gospoda, udruga Matice Slovačke i ekipa Edita. Odluku o najboljem donijet će stručni žiri, ove godine na čelu s poznatim kuharom Stevom Karapandžom.

„Natjecateljski karakter je bitan, ali još je bitnije da se svi skupa dobro zabavimo, da se družimo i ono najvažnije da se ispuni humanitarna svrha cijele ove akcije. Sve naše akcije u posljednje dvije godine namijenjene su prikupljanju sredstava za kupnju robotiziranog egzoskeleta za naš KBC. Nadamo se da ćemo s vremenom uspjeti skupiti dovoljno za kupnju jednog ili dva uređaja jer je njegova primjena u rehabilitaciji osoba s neurološkim oštećenjima zaista vrlo korisna“, rekao je Kristian Sirotich iz udruge Koga briga.

Najava Brudetijade

Porcija brudeta prodavat će se po cijeni od 30 kuna, a prema procjenama organizatora natjecatelji bi trebali pripremiti oko 400 porcija.

Nakon kuhanja, kušanja i proglašenja pobjednika, zabava će se navečer nastaviti uz koncert Dražena Turine Šajete.

Tijekom kolovoza očekuje se još jedna manifestacija u organizaciji udruge Koga briga, a riječ je o plivačkom maratonu „Od Prasca do Prasca“ koji će se održati 28. kolovoza. Plivat će se od plaže ispred Morskog prasca do Bazena Kantrida i natrag.

Pokrovitelji ovogodišnje Brudetijade su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Omišalj, Grad Kastav, Poljoprivredna zadruga Vrbnik i vinarija Pavlomir.