Popis stanovništva 2011. godineNakon što danas u 22 sata istekne utvrđeni rok za popis stanovništva, popisivači više neće izlaziti na teren, no iznimno, ako pojedine osobe zbog bilo kojeg razloga ne budu ni danas popisane, ostavlja im se mogućnost popisivanja u popisnim centrima u petak i subotu (29. i 30. travnja) od 8 do 18 sati.

Radi ocjene stupnja pouzdanosti prikupljenih podataka, od 2. do 10. svibnja provest će se kontrolni popis na 300, od ukupno 27.665 popisnih krugova. Kontrolni popis na 1,46 posto ukupnog broja kućanstava u Republici Hrvatskoj provest će kontrolori koji će mjeriti i ocijeniti obuhvatnost i kvalitetu posla koji su obavili popisivači.

Istodobno s provođenjem kontrolnog popisa, popisni materijali će se pripremiti u popisnim centrima i dostaviti na statističku obradu.

Prvi, tj. preliminarni rezultati objavit će se do 30. lipnja 2011., a sadržavat će podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica na razini Republike Hrvatske, županija, gradova/općina i naselja. Konačni rezultati popisa bit će objavljeni tijekom 2012. godine, prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Za popis koji je ove godine trajao četiri tjedna već sada se može reći da je proveden uspješno i u skladu s planom, ističu u DZS-u. Građanima, koji su u pravilu pozitivno reagirali na popis, zahvaljuju na odazivu i sudjelovanju u popisu, a medijima na primjerenom praćenju ove velike akcije.

Podsjećaju i kako se ove godine, za razliku od prethodnog popisa 2001. godine, nisu popisivali naši građani u inozemstvu po diplomatsko-konzularnim predstavništvima i to zbog međunarodno usporedive definicije ukupnog stanovništva, sukladno Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o Popisima stanovništva i stanova te Preporukama konferencije europskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine.

Prema toj definiciji od osoba koje su odsutne u inozemstvu godinu dana i dulje, u ukupno stanovništvo uključuju se samo one osobe koje u zemlju dolaze tjedno. Kako je popisivanje ove godine trajalo četiri tjedna, te su osobe popisivači tijekom popisivanja zatekli u njihovim kućanstvima ili su za njih podatke dali članovi njihovih kućanstava.

Primjena jednake definicije ukupnog stanovništva, kažu u DZS-u, izuzetno je važna u međunarodnom kontekstu kako bi se izbjeglo da ista osoba bude uključena u ukupan broj stanovnika u više zemalja ili izostavljena u svim zemljama. Osim toga, popisivanje svojih građana na teritoriju stranih zemalja nije praksa europskih zemalja, napominju u Državnom zavodu za statistiku.