Na velikoj šahovskoj ploči postavljenoj na Korzu ispred zgrade Gradske uprave odigran je promotivni šahovski meč koji je simboličnim prvim potezom započeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić. Time je otvoren 17. međunarodni ženski šahovski velemajstorski turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2017.“ na kojem ove godine sudjeluje 10 priznatih šahistica iz zemlje i inozemstva.

Crnu seriju otvorila je velemajstorica Mirjana Medić previdom figure protiv Ukrajinke Olge Prudnikove. Ena Cvitan je bez pravog razloga u središnjici dala pješaka, a zatim i dvije lake figure za topa što je prva favoritkinja Ruskinja Elena Tomilova lako pretvorila u drugu pobjedu.

Ana Berke je rano ostala bez pješaka i bez pravog otpora izgubila od Ukrajinke Evgenije Doluhanove, a najbolji dojam ostavila je Patricija Vujnović, koja je žrtvom pješaka došla do vrlo dobre igre protiv Gruzijke Keti Tsatsalašvili. No, onda je zalutala s planom i pogrešnom žrtvom figure potonula u poraz.

Rezultati 2. kola:
Doluhanova-Berke 1-0, Medić-Prudnikova 0-1, Tsatsalašvili-Vujnović 1-0, Tomilova-Cvitan 1-0, Kejžar-Veličkovski Nejković remi.

Poredak na tablici:
Prudnikova, Tsatsalašvili i Tomilova po 2 boda, Doluhanova 1,5, Kejžar 1, Veličkovski-Nejković, Vujnović i Medić po 0,5, Cvitan i Berke bez bodova.

Detaljnije na stranicama turnira.

(Hina) xvkov yzm