Kroz tjedan dana radionica, deset Riječana u dobi od 13 do 17 godina će dobiti priliku da upozna deset vršnjaka iz Leipziga te zajedno s njima nauči nešto novo o održivosti i klimatskim promjenama, ali i o kazalištu i dramskoj umjetnosti.

“Suradnja između TRY theatrea i Kindervereinigunga iz Leipziga je nastala uz pomoć Lucije Kero, savjetnice za mlade Grada Rijeke, koja je uvidjela da bi mi iz TRYja mogli biti dobar fit s ekipom iz Njemačke te nas spojila i omogućila da zajedno pripremimo razmjenu. Kako se kao organizacije bavimo različitim stvarima, htjeli smo stvoriti program u kojem bi naša djeca mogla podijeliti svoju ljubav prema kazalištu, a mladi Nijemci provesti radionice na temu recikliranja i ponovnog korištenja svakodnevnih stvari koje bi inače bacili – i tako jedni učili od drugih”, rekao nam je Enea Dessardo, predsjednik udruge TRY theatre.

Lisa Mihelec, druga riječka voditeljica na projektu, naglasila je važnost sličnih razmjena za razvoj mladih i pozitivan utjecaj koje mogu imati na društvo: “Osim zajedničkih radionica, predvidjeli smo mnogo vremena za sport, zabavu i za bolje upoznavanje hrvatske i njemačke kulture te stavili naglasak na zajedničke europske vrijednosti koje nas spajaju. Ovakvi projekti su super prilika i za proširiti vidike te već u ranoj dobi shvatiti koliko mogućnosti imaju mladi ako su proaktivni te otvoreni upoznavanju novih ljudi”.

Razmjena mladih Culture Connects but Climate Unites ostat će u našem gradu do nedjelje te će za potrebe radionica koristiti gradski prostor RiHuba, Zajednice Talijana Rijeka i Hi Hostela na Pećinama.

Nastavak projekta se očekuje na jesen, kada bi mladi sudionici iz Hrvatske trebali posjetiti svoje nove prijatelje u Leipzigu.