Centar tehničke kulture Rijeka poziva mlade od 16 do 29 godina na sudjelovanje u besplatnim edukativnim modulima projekta Social Hackademy. Riječ je o nekoliko IT modula – grafičkom i vizualnom dizajnu, web dizajnu ili razvoju native mobilnih aplikacija.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti online prijavnicu na internetskoj stranici CTK Rijeka. Prijave su otvorene do petka, 12. ožujka, u 12 sati ili do popunjenja grupe. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, edukacije će se održavati uživo u CTK-u ili online.

U ponedjeljak, 15. ožujka, edukacija započinje s modulom Grafički i vizualni dizajn koji je traje 20 školskih sati, odnosno dva tjedna. Tijekom tog perioda polaznici će se upoznati s terminologijom, alatima i softverima važnim za bavljenje grafičkim i vizualnim dizajnom, psihologijom boja, izradom knjige standarda te suradnjom s tiskarama. Bit će tu, naravno, puno vježbi i zadataka.

Potom, kreće modul Web dizajna koji će trajati nešto duže, tj. 40 školskih sati. Kroz mjesec dana polaznici će učiti o strukturi interneta i načinima na koje se on prikazuje korisnicima, jezicima i bazama podataka koje olakšavaju kreiranje internetskih stranica, radu sa serverima, sustavima za upravljanje sadržajem te, naravno, objavljivanjem intetnetskih stranica. Modul započinje 29. ožujka, a završava 30. travnja.

Posljednji mjesec edukacije namijenjen je za modul Razvoj native mobilnih aplikacija. U 40 školskih sati polaznici će naučiti što su to native mobilne aplikacije, u kakvom se okruženju one stvaranju, na koji način se dizajniraju te razvijaju korisnička sučelja, kako se kreiraju funkcionalnosti takvih mobilnih aplikacija te kako se koriste podatci za unaprijeđenje funkcija i iskoristivosti aplikacije. Nastava  započinje u ponedjeljak, 3. svibnja.

Nastava će biti praktična. Osim brojnih primjera na kojima će se učiti, tijekom edukacije razvijat će se rješenja za potrebe stvarnih organizacija. Neki od polaznika bit će autori novih vizualnih identiteta, internetskih stranica ili mobilnih aplikacija organizacija civilnog društva.

Raspored IT Edukacija

Praksa na društvenom Hackathonu

Nakon sudjelovanja u edukaciji iz grafičkog i vizualnog dizajna, web dizajna i izrade native mobilnih aplikacij, svi sudionici edukacije sudjelovat će na društvenom Hackathonu na kojem će u lipnju ove godine tijekom 48 sati izrađivati IT rješenja za organizacije civilnog društva iz Hrvatske.

Najbolji među sudionicima, sudjelovat će na međunarodnom summitu organizacije ALL DIGITAL gdje će biti predstavljena najbolja rješenja sa svih društvenih Hackathona organiziranih u Erasmus+ projektu Social Hackademy.

CTK Rijeka dio je međunarodnog partnerskog konzorcija, a zadužen je za prijenos dobre prakse provedbe društvenih Hackathona u Hrvatskoj. Ista metodologija isprobat će se u sljedećih nekoliko mjeseci u Grčkoj, Italiji i Francuskoj.

Više je dostupno na web stranicama Centra tehničke kulture Rijeka.