Izložba studentskih radova 2. godine diplomskih studija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, generacije 2019./2020., otvorena je u Galeriji “Juraj Klović”.

Izložba obuhvaća široki spektar tema i tehnika, a posebna je po tome što je većina radova nastala tijekom lockdowna zbog pandemije koronavirusa, u proljeće 2020. godine, kada se nastava uglavnom odvijala online.

Izloženi radovi obuhvaćaju tradicionalne tehnike poput slikarstva, kiparstva i grafike, ali i nove medije, ilustraciju i strip, eksperimentalno crtanje, scenografiju, kostimografiju i modu te vizualne komunikacije i dizajn. Također su zastupljeni i radovi u keramici, staklu i mozaiku te objekti za tijelo i prostor. Dominiraju figurativne teme, no ne izostaju ni apstraktni motivi.

“Premda ne postoji koncept ili kriterij prema kojem bi se mogli objediniti i likovno artikulirati, uzeti zajedno oni predstavljaju trag jedne generacije koja je stasala 2020., u godini obilježenoj pandemijom, sveopćom krizom i globalnom gospodarskom devastacijom, što zaoštrava i pitanja o načinu i smislu poučavanja umjetnosti, kao i o njezinoj ulozi u novonastalim okolnostima. Iako tek rijetki od radova izravno tematiziraju kontekst pandemije, izložba u cijelosti svjedoči o zrelosti, trudu i angažmanu mladih autorica i autora koji u takvim uvjetima nastavljaju stvarati.

Mnogi od izloženih radova ističu se kvalitetom i svježinom likovnih rješenja, puninom izraza ili ekspresivnošću forme. Neki od njih pokazuju visoku razinu tehničke izvrsnosti. No možda je najveći uspjeh svih izloženih radova upravo entuzijazam koji nije zamro ni onda kad je sve stalo. Štoviše, izložba prenosi poruku o životu koji buja iza zatvorenih vrata, soba i gradova te ostaje nada da stvari ipak pomiče prema novim svjetovima što dolaze.” navodi se u katalogu izložbe.

Uspješno postavljena izložba rezultat je zajedništva i podrške između nastavnika, asistenta, alumna i studenta. Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Rijeka, a za organizaciju izložbe zaslužni su Mirna Kutleša, asist. Radovan Kunić i doc. mr. art. Darija Žmak Kunić.

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2020., a može se pogledati radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.