Ciklus se otvara u srijedu, 10. svibnja u 20 sati projekcijom višestruko nagrađivane drame 25 godina nevinosti, redateljskog debija Jana Holoubeka, prikazanog u programu First Feature Competition prestižnog filmskog festivala Tallinn Black Nights 2020. godine. Ulaz na film otvorenja ciklusa slobodan je za sve posjetitelje.

Riječ je o socijalnoj i zatvorskoj drami utemeljenoj na stvarnim događajima koji su svojevremeno izazvali veliku medijsku pažnju u Poljskoj. U pitanju je životna priča Tomasza Komende, čovjeka nepravedno osuđenog na 25 godina zatvora zbog izuzetno okrutnog zločina, čiji je sudski epilog u poljskom društvu ponovo pokrenuo pitanja o pravosudnom sistemu i njegovoj praksi.

Došlo je iz vode

Došlo je iz vode

Ciklus nastavlja prvi poljski film o zombijima, na programu 11. svibnja u 21:30 sati, koji miješa granice horora, komedije i znanstvene fantastike, a ujedno funkcionira i kao ekološka kritika globalnog društva  – Došlo je iz vode Xaweryja Żuławskog (sin poljskog arthouse redatelja Andrzeja Żuławskog).

Crna ovca

Crna ovca

Na reperotaru je i drama s komičnim elementima Crna ovca Aleksandra Pietrzaka, 12. svibnja u 19 sati, u kojoj sredovječna profesorica u katoličkoj srednjoj školi uoči proslave svog srebrnog pira obznanjuje suprugu i obitelji da je lezbijka.

Krštenje

Krštenje

Ciklus poljskog filma u Art-kinu 13. svibnja u 19 sati zaključuje još jedna obiteljska komična drama, Krštenje Jakuba Skoczeńa, u kojoj majka na obiteljskom okupljanju odluči pošto-poto pomiriti zavađene sinove, no niz nepredviđenih okolnosti dovodi u pitanje ionako osjetljivu obiteljsku situaciju.

Ulaznice za filmove mogu kupiti se na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

(Foto: Art-kino Croatia press)