Kako je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekla sopranistica i umjetnička voditeljica natjecanja Vlatka Oršanić, natjecanje je bijenalnog karaktera, no kako je 2020. godine natjecanje odgođeno zbog pandemije, stanka je trajala četiri godine.

Prvonagrađeni mladi pjevač dobiva 3000 eura nagrade, drugi 2000, a treći 1000. Dodatne nagrade su, dodala je Oršanić, angažmani u opernim produkcijama za odabrane natjecatelje u HNK Zagreb, Operi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, Opere Slovenskog narodnog gledališča Maribor i HNK Rijeka.

Zinka Milanov 2022

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u tijeku je četvrto Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevačica i pjevača Zinka Milanov, na kojem sudjeluje 65 natjecatelja iz cijelog svijeta

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da je natjecanje rezultat nastojanja da se promoviraju mladi operni pjevači, a njegovim završnim koncertom u četvrtak, 14. srpnja, završava ova sezona riječkoga kazališta. Svi su ansambli na gostovanjima, a orkestar, solisti i zbor Opere pripremaju se za odlazak u Finsku gdje će nastupati na opernom festivalu Savonlinna, dodao je Blažević.

Natjecanje se odvija u nekoliko etapa, od prvoga kruga u kojem su odabrani natjecatelji za polufinale na programu u utorak, do finala u četvrtak, u kojem sudjeluje desetak najboljih po ocjeni žirija.

U žiriju su hrvatska operna diva Dunja Vejzović, izabrana intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, umjetnički ravnatelj Opernog kazališta Chemnitz Patrick Wurzel, glazbeni ravnatelj opernog studija Bayerische Staatsoper Tobias Truniger, savjetnik za operni casting u nizu njemačkih opernih kuća Christian Carlstedt, muzikolog i osnivač agencije Amman-Horak iz Züricha Mariano Horak, operni redatelj Fabrizio Melano, šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra i Opere riječkoga HNK Valentin Egel, Vlaka Oršanić i Marin Blažević.

Foto: Dražen Šokčević