Akademsko astronomsko društva – Rijeka objavilo je svoj redovni program predavanja što će se u studenom svakog četvrtka u 20 i 30 sati održavati u Astronomskom centru Rijeka.

Prvo predavanje „Prva putnica u svemir: Lajka“ održat će se 5. studenoga i posvećeno je povijesnom letu kujice Lajke koja je u 3. studenoga 1957. godine poslana u svemir. Naime, na taj zahtjevni zadatak prije ljudi poslane su životinje kako bi se vidjelo kako bestežinsko stanje utječe na živi organizam.

Sljedeće predavanje „Razvoj života na Zemlji: doba dinosaura“, što će se održati 12. studenoga, govori o životu na Zemlji u doba mezozoika kada su Zemljom vladale najveće životinje koje su ikada postojale.

Predavanje „Izumiranje dinosaura“ što će se održati 19. studenoga otkriva koji su događaji doveli do njihovog izumiranja s obzirom na to da su Zemljom vladali više od 160 milijuna godina da bi prije 66 milijuna godina stigao kraj njihove ere.

I posljednje predavanje riječkog Akademskog astronomskog društva tijekom ovog mjeseca, naziva „Razvoj života na Zemlji: doba sisavaca“, govori o najnovijem razdoblju života na Zemlji – onome u kojem vladaju sisavci, nakon nestanka njihovih ogromnih prirodnih neprijatelja – dinosaura.

Zbog ograničenog prostora pod kupolom zvjezdarnice promatranja kroz glavni teleskop do daljnjeg nisu moguća, i eventualno promatranje u slučaju vedrog vremena će se održati kroz prijenosni teleskop na terasi, uz održavanje razmaka među posjetiteljima.