Predstava „Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice u subotu, 8. svibnja, premijerno je izvedena na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

U istodobno emotivnoj i komičnoj, glasovitoj drami nastaloj prema istinitoj priči, koja slavi žensko prijateljstvo i podršku, junakinje su „magnolije“ različitih godišta i socijalnih statusa. Sve svoje želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu gdje je radnja smještena.

Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine priređeno je 1126 izvedbi. Istoimeni kultni film snimljen je 1989., a u njemu su igrale Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis i Julia Roberts.

U riječkoj predstavi glume Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom Lopatić, Ivna Bruck u alternaciji s Rominom Tonković, Biljana Lovre, Aleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Anom Marijom Brđanović te Leonorom Surian Popov i Oliverom Baljak.

Asistentica redateljice, dramaturginja i suradnica za scenski pokret je Natalija Manojlović, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić, jezična savjetnica je Zrinka Kolak Fabijan, a oblikovatelj svjetla Kristijan Baljarevski.

Reprize predstave su na rasporedu HNK Ivana pl. Zajca 15., 17., 18., 27., 28. i 29. svibnja.

(Foto: Karlo Čargonja)