Veristička opera “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, u srijedu, 27. siječnja 2021. premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca.

Zahvaljujući kreativnim rješenjima riječkog HNK, opera je izvedena uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera. Zbor Opere pjevao je u dvorani za probe, izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk je prenošen u glavnu dvoranu. Osim toga, članovi zbora i gudači na pozornici nosili su vizire i maske protiv covida. Fizičko odsustvo zbora s pozornice nadomjestila je dramatična glazbena i glumačka izvedba riječkih opernih prvaka te je ovu neuobičajenu izvedbu „Cavallerije rusticane“ publika ispratila pljeskom i ovacijama.

U glavnoj ženskoj ulozi Santuzze nastupila je Kristina Kolar. Domagoj Dorotić igrao je ulogu Turridua, a Robert Kolar Alfija. U predstavi sudjeluju i glumci Hrvatske i Talijanske drame Jasmin Mekić i Giuseppe Nicodemo. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

“Cavalleria rusticana” je jednočinka čija se radnja puna emocija zbiva na dan Uskrsa u malom sicilijanskom mjestu. To je prva opera Pietra Mascagnija, praizvedena u rimskom Teatru Costanzi 17. svibnja 1890. Opera je od prve izvedbe doživjela ogroman uspjeh i brzo osvojila svjetske pozornice.

Repriza “Cavallerije rusticane” na programu je u subotu, 30. siječnja.