Projekt već trinaesti put provodi udruga Delta, a tema ovogodišnjeg izdanja je medijska pismenost. U „Akciji za 5!“ sudjelovala su 73 učenika iz 12 riječkih srednjih škola. Učenici su na kraju programa izabrali najbolji projekt koji će uz 5 tisuća kuna Grada Rijeke i mentorstvo radnika udruge Delta moći i realizirati.

Među šest natjecateljskih grupa pobijedio je projekt “Hajde zaviri”, koji će istoimenim časopisom pokušati doprijeti to riječke mladeži, pružajući nove informacije i prostor za izražavanje. Usmjerena na tiskani, a ne digitalni medij, sedmeročlana grupa svojim časopisom želi stvoriti pouzdani izvor informacija te motivirati i ujediniti riječke srednjoškolce da postanu aktivni čitatelji i kreatori medijskog sadržaja.

Uz pomoć udruge Delta i Grada Rijeke, učenici će ubrzo započeti s provedbom projekta i pripremnim aktivnostima, kao što je izrada online platformi za međusobno umrežavanje i komunikaciju, nakon čega slijedi literarni, dizajnerski i urednički dio posla. Prvi broj časopisa izaći će do kraja godine te će biti distribuiran u svim riječkim srednjim školama.